Jag vill börja med att säga att alla själva bestämmer hur de vill använda Twitter. Man behöver ju inte följa någon om man inte vill. Men det har också visat sig att det finns en hel del funderingar bland nyare användare om hur man borde göra, och har man ett företag så är det förstås ännu viktigare att inte irritera folk i onödan på grund av okunskap.

Jag har både på Twitter och utanför nätet haft en hel del diskussioner om användandet av Twitter, och vad som irriterar olika människor och får dem att avfölja varierar en del men det finns en hel del som är vanligt. Jag tänkte ändå lista några saker, som du kanske ska tänka till lite omkring så du kan göra medvetna val.

Automatiska tjänster som publicerar på Twitter

Det finns en mängd tjänster som automatiskt publicerar saker i ditt namn i ditt Twitterflöde. Jag har själv paper.li som gör det. Jag har medvetet ställt in tiden för publicering till väldigt tidiga morgnar för att inte irritera i onödan, men tittar ibland på vad den samlat ihop för nyheter så jag har medvetet valt att ha den kvar. Poängen är att göra sin egen bedömning. Har jag nytta av det eller inte? Har mina följare nytta av det eller inte?

Hur många som följt och avföljt dig under det senaste dygnet är dock information som nog är helt ointressant för någon annan än dig, så brukar du inte titta på den så stäng av den!

Kolla gärna igenom dina egna tweets då och då så att du själv märker om det är någon tjänst som postar tweets från ditt konto som du kanske inte känner till.

Auto DM (kan även vara tweets)

Tack för att du följer mig och liknande automatiska meddelanden upplever de allra flesta som spammiga, inte trevliga.

Postning från tjänster

Runkeeper, Swarm, Youtube och Spotify är några av alla de tjänster som har kopplingar till Twitter och kan posta tweets i ditt flöde. Att låta dem posta kan ge andra värdefulla tips, men allting är kanske inte intressant för andra hela tiden. Fundera över vad du postar och varför!

Inte för mycket ego

Visst blir man glad över beröm och vänliga ord, men viss sparsamhet med retweets av just sådant vill jag ändå rekommendera till. Det verkar vara en vanlig anledning till avföljningar. Och handen på hjärtat, visst är det mer intressant för dig än för alla andra?

Twittrar du för ett företag, eller ditt eget företag, gäller samma sak. Var till nytta för följarna genom att t.ex. berätta om branschen istället för att bara göra reklam för dig och företaget.

Undvik punkt före tweets

Genom att sätta en punkt före i en diskussion så ser alla på Twitter den och inte bara den som följer de båda som diskuterar. Det är något som jag upplever att ha ökat markant på senare tid. Gör inte det! Det spammar flödet och att hänga ut folk du diskuterar med på det sättet är verkligen inte trevligt.

Retweeta inte diskussioner på Twitter

Om du ser en intressant dialog så tipsa om personen som har den och vad den handlar om, retweeta inte hela dialogen! För alla som har lite större flöden blir det bara osammanhängande och irriterande.

Likaså, rekommendera de du tycker är värda att följa med en motivering istället för att göra retweets av allt de säger.

Spamma inte!

Vad som upplevs som spammigt varierar så klart. Men tiotals tweets i följd är säkert det för en hel del av följarna. Nu i valtider upplever jag själv många partiaktiva som spammiga. Det har jag svårt att tro att man vinner några röster på.

Favoriter vs retweets

Favoriter ser i värsta fall endast du. Många twittrar i olika appar och klienter som inte visar favoriter över huvud taget. Så du kan inte vara säker på att mottagaren ens ser dem. Är något bra sprid det genom en retweet! Attavsluta en diskussion med en favoritmarkering brukar dock inte uppskattas.

För många av oss som twittrat ett längre tag så motsvarar favoriter dessutom mer webbläsarnas bokmärken än Facebooks och Instagrams gilla.

Twitter håller dock på med tester så det är inte omöjligt att favoriter kommer att synas mer än de gör i dag framöver. Favoriter lär numera kunna bli virala. Får kanske anledning att återkomma till det. Dock gäller fortfarande samma sak att de inte syns i t.ex. Tweetbot.

Sprid ut!

Om du har många foton eller länkar som du vill posta så sprid ut dem i tid. Posta inte allt på en gång.

Svara på tilltal!

Jag älskar den öppenhet som Twitter ger. Man kan ha dialog med vem som helst. Men jag ser även ofta hur många blir besvikna när andra twittrare inte svarar på tilltal. Det ger ingen bra goodwill för ditt varumärke.

Retoriska frågor

Den här är lite knepig. Många vill resonera högt i flödet utan att få svar på retoriska frågor. Det kan dock vara svårt att avgöra ibland. Här kan också allvarliga svar på skämtsamma frågor placeras in. Ibland är det svårt att avgöra. Försök vara lyhörd.

Nedsättande om andra/mobbing

Under större tv-händelser som Allsång på Skansen, Idol, melodifestivalen verkar det vara fritt fram att spy galla över artister m.fl. Hur de sjunger, är klädda, hur håret ser ut. Hur hade du själv känt om du läst ikapp det twitterflödet nästa dag och sett de kommentarerna om dig själv?

Hat och skitsnack om andra

Hat och hets är nog avskräckande för de allra flesta oavsett vilka grupper det riktar sig mot. Likaså att snacka skit om andra. Och här kan många politiskt aktiva gärna ta åt sig.

För många eller för få hashtaggar

Överanvändning av hashtaggar gör tweets väldigt svårlästa, medan ingen användning alls gör det svårt att muta/blocka bort vissa ämnesområden, som t.ex. fotboll eller politik om man inte är intresserad av det.

Lagom är bäst

Alla har vi våra ups and downs. På Twitter brukar dock enbart glada/lyckliga tweets eller enbart negativa ofta leda till avföljning, så visa upp flera sidor av dig själv om du kan.

Tacka!

Om du ber om retweets, tacka då också när du får dem! Att tacka för alla retweets alltid är oftast inte görbart, men ber man om det så hör ett tack till vanlig artighet.

Autotexter

Texter som “Jag har just postat en bild” från Facebook eller Instagram lär inte få någon att klicka på länken. Vill du sprida bilden så lägg in en bildtext som då är den som syns på Twitter. Men länka hellre till ett Facebookalbum än posta 10 bildlänkar på rad.

Ägg och ingen biografi

Steg ett som ny på Twitter är att sätta in bild på sig själv och en kort biografi. Annars är det svårt att få följare. Vem vill följa ett ägg?

Klagomål om avföljningar

När Twittrare verkar bry sig mer om dem som avföljer än de som följer så irriterar sig många på det. Det verkar vara en del som tar varje avföljning personligt och utgjuter sig en hel del kring dem.

Emoji

Överanvändning av emojisymboler verkar inte vara särskilt populärt och kan dessutom vara förvirrande eftersom en del (förvisso ett fåtal) endast kommer att se fyrkanter och därmed inte ha en aning om vad inlägget eller svaret handlade om.

Medvetet långa tweets

Via vissa tjänster kan man posta tweets som är längre än 140 tecken. Då tvingas andra klicka på en länk för att läsa allt.

Det finns också de som medvetet utnyttjar mellanslag för att få långa (höga är kanske mer korrekt här) tweets. Att läsa dem funkar bra i en dator men i en mobil leder det till en massa scrollande och är därför väldigt störigt.

Ombyte förnöjer inte

Allt för frekvent byte av såväl profilbild som Twitternamn gör följarna mest av allt förvirrade.

För kärvänlig för fort

Man blir snabbt bekant med många på Twitter men det kan upplevas lite märkligt av många med avslutningar som <3 och kram alltför snabbt om man inte hunnit få en djupare relation först.

Avtagga folk i diskussioner

Om diskussioner blir långa och byter ämne avtagga dem som inte längre deltar i diskussionen så de slipper att få en massa aviseringar som kanske inte alls intresserar dem.

Hänvisning till förra tweeten

För alla med lite större Twitterflöde är tweets med hänvisning till förra tweeten totalt meningslösa. Om man ens sett den tweeten så har man nog redan glömt bort den, och för att man ska leta upp den måste det vara extremt intressant. Så intressant är sällan någonting.

Slutligen

Behandla ditt Twitterflöde som du själv vill bli behandlad!

Kommentera gärna om vad som du stör dig på! Det kan vara till hjälp för andra!

Vill också passa på att påminna om ett gammalt blogginlägg: Du får det Twitterflöde du själv valt.

Foto: CC Rosaura Ochoa