Vad man kan ha för nytta av Twitter som privatperson tänkte jag skriva ett par rader om dagen till ära när jag firar 3 år på Twitter. En väldigt kort tid om jag jämför med en del andra twitter, men samtidigt en lång tid när Twitter har blivit en naturlig del av min vardag.

Många inlägg fokuserar på vad företag har för nytta av Twitter och sociala medier, men det finns stor nytta för dig även som privatperson och i din egen yrkesroll.

Utöka ditt nätverk

På Facebook lägger de flesta till släkt, familj och vänner, det vill säga de personer som redan är en del av ditt nätverk. På Twitter är det lätt att börja följa och prata med i stort sett vem som helst och på så sätt på sikt utöka sitt nätverk.

Vem man väljer att följa är förstås individuellt, men oftast är det inte så svårt att hitta personer som man har något gemensamt med, och ofta hittar jag nya intressanta personer via konversationer, trådar, där andra jag känner ingår.

Det gör också att tröskeln för Twitter är lite högre och det gäller att våga att tilltala okända människor i flödet. De allra flesta svarar på tilltal även om det finns ett fåtal som endast använder Twitter som en megafon.

Söka nytt jobb

Om jag blir arbetslös kommer Twitter definitivt att vara en viktig del  i ett jobbsökande. På taggar som #jobb #nyttjobb finns en ständig ström av platsannonser och det finns en stor skara rekryterare på Twitter som ständigt letar folk. Det kan förstås också vara bra att följa de företag som man är intresserad av att jobba hos.

Din yrkesroll

I de allra flestas yrkesroll finns det diskussioner som är värda att följa. Journalister, webbfolk och de som jobbar med sociala medier har länge varit en stor grupp, men det har med tiden breddats och nu finns det vissa yrkesgrupper som till och med har en timmes schemalagda chattimmar på Twitter som till exempel lärare och annat skolfolk på #skolchatt, förskolepersonal på #fskchatt och de som jobbar med personal- och rekryteringsfrågor på #hrsve.

Här finns nog så gott som alla yrkeskategorier till exempel näringslivsutvecklare, pressekreterare, lantbrukare, präster, VD, föreläsare, sjuksköterskor, bilmekaniker, kommunalråd och ekonomer. Hittar du en person från ditt yrkesområde så hittar du troligen flera via den personen.

Din hobby

Gillar du att fota på din fritid? Kopplar du av genom att fiska eller genom att idrotta? Eller älskar du kattor eller hundar? Oavsett så är det lätt att hitta likasinnade på Twitter. Här kan du diskutera hur man gör de godaste hamburgarna ena minuten, få tips om en bok du måste läsa i andra och i den tredje minuten är det kanske du som tipsar någon annan om de bästa träningsmetoderna.

Omvärldsbevakning

Twitter är vansinnigt snabbt när det gäller att sprida nyheter oavsett om det handlar om teknik, politik eller något annat. Det går  alldeles utmärkt att bevaka de områden du är intresserad oavsett om det handlar om sådant som har med din yrkesroll att göra eller dina rent privata intressen. Det gäller bara att hitta rätt personer och företagskonton att följa.

Dela med dig och få hjälp

Om du frikostigt delar med dig av intressant innehåll till andra och retweetar (postar vidare/delar) för att dela andras innehåll eller för att hjälpa dem att sprida något som är angeläget för dem så kommer du att märka att andra twittrare i sin tur är hjälpsamma när du frågar om hjälp.

Sharing is caring!

Foto: CC-NC-SA Oscar Yasser Noriega