Sandstränder i all ära, men det finns en del intressanta sten- och klippformationer längs kusten på Österlen som är värda ett besök. Lämningar från istiden, vulkaniska aktivitet, och mänskans hand har skapat spännande formationer och platser.

Vårhallarna i Simrishamn

Vid vårhallarna, ca 2 km norr om Simrishamn, är kustbilden dramatisk med klipporna med de horisontella lagren av ljus sandsten.
Dawn
Sunrise

Bäckahalladalen i Simrishamn

På andra sidan om väg 9 finns naturreservatet Bäckahalladalen. Det finns två promenadstigar, en kortare på 1,2 km och en längre på 2,15 km.

Berggrunden består av underkambrisk sandsten som bildades för drygt 500 miljoner år sedan. På flera ställen inom reservatet kan man se stora och välbevarade böljeslagsmärken, bildade nära stranden av ett hav som vid den tiden fanns här. Böljeslagsmärkena har utformats där vattnet var så grunt att vågrörelser i vattnet nådde bottnen, d.v.s. djupet var som högst något tiotal meter.
Rock formations

Bäckhalladalen är också rikt på spår från istiden. På hällarna i trakten finns bl.a. rikligt med isräfflor, spår av frostsprängning och stenar som blankslipats i det kalla och blåsiga klimat som följde när isen smälte undan.

Prästens badkar i Vik

Prästens badkar är en unik vulkanisk formation som ligger strax söder om Viks fiskeläge. Formationen är troligen en så kallad sandvulkan som bildats när artesiskt vatten har trängt upp på en havsbotten för omkring 500 miljoner år sedan. Innan sanden hårdnat helt till sten, har vulkankäglan kollapsat ner i sig självt. Det finns omkring 100 sådana badkar på på Österlen, men detta är den enda synliga. Den saknar motsvarighet i världen.
Prästens badkar, Vik
Prästens badkar, Vik
 av Per-Olof ForsbergSome rights reserved.

Hällristningar i Horsahallen

Horsahallens hällristningsområde i Simrishamns kommun består i huvudsak av tre hällristningsområden. Jungfrukullen i norr, Yxornas häll vid havet och Stenkilsristningen i sydväst. De ligger vid Simrislund på båda sidorna om kustvägen mellan Brantevik och Simrishamn. Fornlämningarna dateras till bronsåldern.
Rock hard
Jag hann bara stanna till där som hastigast så jag hann inte leta upp hällristningarna. Det får bli vid nästa besök. Bilder på ristningarna finns på Kulturbilder.

Cirkelformade fördjupningar i Gislövshammar

Gislövshammar är ett fiskeläger beläget på en kalkstensudde där man förr högg ut kvarnstenar ur stenbädden. När vattnet är lågt kan man se de cirkelformade fördjupningarna i sandstenshällarna. Gislövshammar ligger mellan Skillinge och Brantevik.
Round
Coast

Föredrar du sandstränder så har jag bloggat om några av dem tidigare.

Källor:
Wikipedia
Länsstyrelsen Skåne