För att se de magnifika rovfåglarna på nära håll är Danmark ett bra tips. Där finns inte mindre än tre olika rovfågeluppvisningar och en med papegojor.

Jag känner många duktiga fågelfotografer med värsta 600 mm:s objektiven. Själv har jag varken tålamodet till att vänta på att fåglarna dyker upp eller pengarna till att lägga på sån dyr utrustning. Då finns det en genväg, att besöka en fågeluppvisning  där fåglarna flyger nära över och sitter nära publiken.

I Sverige finns det såvitt jag har förstått två sådana, på Kolmården och på Skånes djurpark i Höör. Dem har jag dock inte besökt än.

Jag har istället varit på fyra olika fågeluppvisningar i Danmark under detta sommarhalvåret.

Vilken är bäst? Alla uppvisningar varar ca en timme, kostar ungefär lika mycket men har delvis olika fåglar. Falkar återkommer på alla. Alla har någon fågel som inte har något emot att komma nära människor till publiken stora förtjusning. Så alla är väldigt sevärda, och ett paradis för oss som gillar att fota. Jag är imponerad av dem allihopa.

Alla är väldigt noga med att poängtera att det sker på fåglarnas villkor och därmed kan programmet ändras från en gång till en annan. En annan sak som är gemensamt för dem är att de ligger ute på landsbygden och kan vara svåra att komma till utan bil.

På sommaren har de uppvisningar så gott som varje dag, medan det sen på hösten är främst på helgerna innan de sen stänger för säsongen. Alla har de hallar inomhus där uppvisningen sker vid dåligt väder.

Örnreservatet i Skagen

Mycket av fågelshowen skedde på marken, i gräset, framför publiken. De hade en del för mig väldigt imponerande fåglar, bl.a. Jättehavsörn och Klippörn. Dessutom tre havsörnar som var ute och flög, alla på en gång. En ridande falkonerare finns det också här. För den som bor i Göteborgstrakten torde det vara närmast hit.

Danska och engelska var de språk som användes för att berätta om fåglarna. Både lärorikt och underhållande med anekdoter om de olika rovfåglarna.
Verreaux's EagleSteller´s Sea Eagle
Örnreservatet 

Rovfågelshowen på Bornholm

En uggla som flög ljudlöst ovanför publiken, och en gam som sprang omkring på borden bland publiken var specifikt för denna show. Just när jag och maken vart där så var det en dam som blev av med hatten eftersom hon obetänksamt steg upp för att fota och kom i vägen för en av rovfåglarna. Lärdomar och anekdoter om fåglarna gavs på danska och tyska.

Don´t mess with me!Eagle

Bornholms rovfågelshow

Falkonergården

Det av ställena som geografiskt är närmast oss i Skåne. Det ligger utanför Fredensborg, inte så särskilt långt från Helsingör och ca en timmes körning från Malmö. De körde delar av uppvisningen inomhus och delar utomhus.Världens minsta rovfågel visades upp inne i hallen medan de större fåglarna flög omkring utomhus. Här berättas det endast på danska om fåglarna, men som tur är så översattes namnen till svenska.

Peregrine falconAttempt to silence me if you dareFalkonergården

Papegojor och andra fåglar på Fågelparken (fugleparken)

Inga rovfåglar (eller bara ett par) men mängder av exotiska fåglar och en show med olika papegojor och möjlighet att få mata lorier och se dem på riktigt nära håll. Här finns mängder med exotiska fåglar i burar utomhus och även en avdelning med exotiska fåglar i regnskogsliknande miljö inomhus. Här finns en kaffemaskin och lite försäljning men de uppmanar att man tar med picknickkorg. Här finns också lite andra djur utöver fåglar. Familjär och trevlig stämning och inte särskilt långt från Helsingör. En miljö för heldagsutflykt. Rainbow Lorikeet
Great green macaw on a branch

Fugleparken

Vill du få bästa sittplatsen för att fotografera på rovfågeluppvisningarna, kom en god stund innan showen startar.

Fler foton på Rovfåglarna (kommer fler bilder vartefter)