Sofiero är ett slott med en 15 hektar stor parkträdgård i omkring fem kilometer norr om centrala Helsingborg. I parken finns cirka 10 000 rhododendronbuskar av 300 olika arter. Parken utnämndes till Europas vackraste 2010.

I Sofieros park finns ett antal olika avdelningar så som Rosengången, Jubileumsträdgården – Margaretas Garden, Kronprinsessan Margaretas Blomstergata, Dahliakvarteret, Köksträdgården, Rhododenronravinerna, Lustträdgården och doftande haven. Här finns också ett vinhus för odling av vinstockar och ett melonhus. De flesta rhododendron hade dock hunnit blomma över vid mitt besök, men det fanns gott om andra blommor att beundra och fotografera.

En av alla rosorna

I anslutning till slottsbyggnaden finns också en restaurang med fantastisk utsikt. Jag passade på att njuta av den och en kopp kaffe. Som sällskap fick jag en nyfiken ekorre som troligen var ute efter något ätbart.

Ekorre

Inne i slottet finns äldre miljöer som speglar livet på slottet förr och även utställningar som för närvarande är ”Kungligt sommarliv på Sofiero” som berättar hur Gustav Vl Adolf med familj spenderade somrarna i parken. ”Kungligheter genom medialinsen – en utställning om fascination” är ett samarbete med Svensk Damtidning och ett axplock av deras reportage om den svenska kungafamiljen.

Slottet och trädgården testamenterades till Helsingborgs stad av Gustav VI Adolf. I parken kring slottet brukar anordnas utställningar och andra arrangemang.

Nedanför den kungliga fotbollsplanen hittade jag en spännande liten skog med vad jag tror är vresbok, s.k. spiralformig bok. Den lär även kallas för trollbok.

Vresbok

 

För barnen finns här både en labyrint och kungliga lekstugor att leka i.

Mer läsning om Sofiero

Sofieros webbplats

Helsingborgs stads webbplats

Näckros

 

Fler bilder från Sofiero finns på min Flickr