Söderåsen är en bergås (horst) och nationalpark i norvästra Skåne. Här på Söderåsen finns Skånes högsta punkt, 212 meter över havet. Åsen sträcker sig från Röstånga i sydost till Åstorp i nordväst.

Skogen

Hela området känns väldigt välordnat, med tydlig skyltning, toaletter och handikappanpassningar så som ramper. Det finns guidade turer, badmöjligheter, bilvägar in i området och förstås möjlighet att ströva runt, antingen helt fritt eller följa vissa leder av olika längd.

Eftersom området är så stort kan man i vissa områden lätt föreställa sig att man är helt ensam i skogen. Likaså när jag körde Serpentinvägen igenom området. Jag mötte inte en enda bil.

Mer folkliv hittar man förstås vid huvudentrén i Skäralid där man kan besöka Naturum, naturreservatets besökcenter som berättar omområdets speciella natur och får tips på vandringar och sevärdheter. Här ligger också en restaurang som lär ska ha god mat.

Odensjön

Min vandring till Odensjön startade från Röstånga och Turisbyrån där. Det är den kortaste gångvägen dit.

Andunge i Odensjön

Sjön är rund i formen, har en diameter på 150 meter och är 19 meter djup och är omgiven av 30 meter höga branter. Odensjön ska ha bildats genom en glaciärnisch. Namnet ska Odensjön ha fått på grund av den cirkelrunda formen som liknas vid guden Odens ena öga.

Odensjön har gett upphov till flera olika sägner som bland annat säger att sjön var bottenlös och hade en förbindelse till Lunds domkyrka och att det i forna tider ska ha funnits ett slott där.

oden20

Kopparhatten

På Söderåsen ligger utsiktspunkten Kopparhatten som med sina drygt 200 meter är högsta punkt i Söderåsens nationalpark.

Vyn från Kopparhatten

Vår och höst torde dock vara de optimala tiderna för besök på Söderåsen. Då borde det vara som allra vackrast.

Kartor över området och fler vandringsmål finns på nationalparkens webbplats. Det finns även en iPhoneapp som man kan ladda ner till mobiltelefonen.

Fler av mina foton från Söderåsen finns på Flickr.