I skogen utanför Ryd i Tingsryds kommun håller naturen på att ta tillbaka den plats där det en gång drevs en bilskrot. En äkta bilkyrkogård. Träd växer i bakluckan på det som en gång var ett fordon och numera är ett rostigt vrak.

Platsen heter Kyrkö mosse och för det mesta behövs gummistövlar även om det finns ordentliga stigar att hålla sig på. Krossat glas och vassa metallbitar gör också att man får se sig för var man går.
Natur taking over at the Car graveyard

Det är med en sorts skräckblandad förtjusning jag vandrade omkring där och fotograferade tillsammans med några vänner. Att se så mycket skräp i naturen är hemskt men samtidigt är det en väldigt häftig plats. Och för oss som fotograferar finns det gott om fotomotiv.

Bilkyrkogården på mossen har en lång historia. Åke på myren eller Åke Danielson som han hette ägnade sig åt torvbrytning på mossen innan han drog igång bilskroten som en bisyssla 1940. Verksamheten las ner i slutet av 1980-talet och när han lämnade mossen 1991 blev bilarna kvar. Skroten är skyddad av ett 49-årigt bygglov som veterankrossanläggning. Här finns även ett par förfallna byggnader.
Bus at the Car graveyard

Hitta till Ryds bilskrot

Det var inte särskilt svårt att hitta dit och det finns en skylt vid väg 119 strax utanför Ryd. Parkering fanns invid vägen och sen var det bara en kort promenad innan man var framme.

kartan kan du se var det ligger och hur du hittar dit från Malmö.
Abandoned barn

Mer om Ryds bilskrot

Mina foton på Flickr

Tingsryds kommun

Samlaren