Är du ute efter en häftig naturupplevelse är Mön (Møn på danska) och Möns klint rätta stället för dig. Här stupar över 100 meter höga klippor rakt ner i havet som färgas smaragdgrönt av solen.

Mön och Möns klint ligger drygt 13 mil söder om Köpenhamn. Dronnings Alexandrines Bro, den ena av två broar som förbinder Mön med Själland, rekommenderas eftersom det är en väldigt vacker liten bro.

Dronnings Alexandrines Bro

Toppen av Möns klint är täckt av bokskog. Klinten är nästan 7 kilometer lång och här finns ett flertal utsiktspunkter där man beundra de vita kalkstensklipporna. Det finns också fyra trappor som leder ner till stranden. Stranden består av flintasten, därav den svarta färgen, och löper likt ett smalt band utmed hela klinten. Det har dock förekommit ras så delar eller hela kan vara avstängd.

Klipporna har olika namn

Aborrebjerg på Möns Klint är med 143 meter över havet den högsta punkten på Mön. I klart väder kan man se till Stevns klint på Själland i norr och till Faröbroarna och Storströmsbron mot väst.

Att göra vid Möns klint

Här finns flera olika vandringsleder, upp till 20 kilometer långa. Vandringarna går både på klinten, på stranden och i inlandet. Det finns en särskild led för mountainbike.

Trapporna ner till stranden

Vid början av klinten ligger Geocenter där du kan lära dig mer om klintens tillkomst. Här finns också ett kafé. Parkeringsplatserna ligger intill dessa.

Marken är skyddsvärd och man får inte lov att plocka med sig något. Även pilgrimsfalken lär trivas vid den stupande kanten.

En kvarts promenad från klipporna vid Möns klint ligger Klinteskoven, där ett 20-tal olika orkidéer blommar under sommaren.

Annat att se på Mön

Runtom ön finns en hel del badstränder.

I parken Liselund ligger Liselunds slott, ett mycket litet slott med halmtak.

I Stege ligger också Möns Museum Empiregården som berättar om livet förr på land och till sjöss och här hålls marknader på sommaren.

Klintholm Fiskerihavn är en modern fiskehamn där man kan se de stora fiskebåtarna lossa dagens fångst. Härifrån utgår båtturer sommartid för den som vill se klinten från havet.

Klintholm Fiskerihavn