För oss skåningar ligger det ju väldigt nära till, Köpenhamn. Bara att ta tåget över eller köra över Öresundsbron. För dig som inte varit där så mycket finns det några typiska turistsevärdheter att tipsa om.

Nyhavn, ät och njut

Nyhavn känns väldigt danskt, färggrant och inbjudande. Båtarna ligger förtöjda vid kanalen som kantas av färggranna byggnader. De flesta huserar någon form av restaurang eller annan matinrättning och det är gott om uteserveringar. Härifrån går det också rundtursbåtar om du vill se Köpenhamn från vattensidan.
Colorful hoses under the dark sky

Fler foton från Nyhavn på Flickr.

Rundetårn, se staden från ovan

Rundetårn, det runda tornet är byggt på 1600-talet. Tornet är en del av Trinitatisanläggningen, som byggdes för att ge tidens elever och studenter ett astronomiskt observatorium, ett universitetsbibliotek och en studentkyrka, Treenighetskyrkan.
Inside Round Tower

Istället för trappor upp i tornet finns det en sluttande gång upp. Endast den allra sista biten finns det en smal spiraltrappa. Från observationsplattformen har man en fantastisk vy över Köpenhamn.

I tornet finns det ett café. Det kostar 25 dkr att besöka tornet.
On top of the Round Tower

Fler foton från Rundetårn på Flickr.

Saluhallarna, handla och fika

Torvehallerna heter saluhallarna i Köpenhamn. Två glasbyggnader fyllda med lockelser, mestadels av det ätbara slaget. Här hittar du ost, sötsaker, kött, bröd, blommor. Ja, det mesta du kan tänka dig. Totalt nästan 7 000 m2 torgplats.
Difficult to choose

Fler foton från Torvehallarna på Flickr.

Nationalmuseum, historia i en vacker byggnad

Nationalmuseet i Köpenhamn är lite av en motsägelse med sitt gamla anrika yttre och sin moderna insida. Det är Danmarks största kulturhistoriska museum. Det ligger på Ny Vestergade 10 bara tre kvarter från Huvudbangården.
Entrance at the National Museum in Copenhagen

Ett besök är gratis här precis som på många andra danska museer. I museet finns också en restaurang som är väldigt bra av ett besök där att döma.

Fler foton från Nationalmuseet på Flickr.

Botaniska trädgården med palmhus

Den botaniska trädgården (Botanisk Have) ligger på Öster Voldgade 5-7 och är Danmarks största samling av växter. Här finns en av världens största herbarier.

Det är fri entré utom vid speciella arrangemang och vid entrén kan man köpa växter och presentartiklar. Vid palmhuset finns ett café.
Stairs

Tivoli, ett nöje även på vintern

Tivoli äger en lång rad konserter och andra evenemang rum, främst på sommarhalvåret. Men det är inte dött på vintern för den skull. Då skrudas hela Tivoli i julbelysningar och bodarna säljer julvaror. Då tycker jag det är som allra mysigast med ett besök här. De har dock inte öppet hela året utan håller stängt i perioder mellan sommar och vintersäsongen.
Swans in the dark

Här finns restauranger, caféer, shopping och alla möjliga åkattraktioner.

Fler foton från Tivoli på Flickr.

Ströget

Shoppinggatan nummer ett som man måste besöka åtminstone en gång. Men vill du handla billigare så är tvärgatorna och andra delar av stan att rekommendera och där lär det dessutom vara mindre folk.

Street

Mer att göra och se i Köpenhamn

Jag har tidigare bloggat om andra Köpenshamnsbesöksmål:

Köpenhamns Zoo

Den Blå Planet

Arkitektur i Köpenhamn

Fler sevärdheter i Köpenhamn

Visit Copenhagen har sidor på svenska.