Jakriborg är ett bostadsområde som som ligger i Hjärup, söder om Lund. Alla hus är byggda i medeltida stil och det är gott om trånga gränder men finns även större torg. Jakriborg ligger i Staffanstorps kommun och  väster om södra stambanan, vilken tydligt skiljer Jakriborg från resten av Hjärup. Från norra Jakriborg är det fri sikt till Lund  över  åkermarken. Sikten mot Hjärup är skymd av järnvägens bullerskyddsvallar som smälter in i miljön.

Området kännetecknas främst av de spetsiga brant sluttande taken, av vindlande gator och gränder, och av fasader och färgsättning som ger associationer till städer i  Danmark, Tyskland och Nederländerna.Här finns några affärer och även en restaurang.

Namnet kommer av fastighetsbolaget som uppfört området, Jakri AB, och de första boende flyttade in 1999.

När jag gjorde ett besök i början av juni var det väldigt folktomt, men det beror kanske på att det var en helgdag. Är man som jag både foto- och arkitekturintresserad så är Jakriborg helt klart värt ett besök. Ser lite udda ut när området dyker upp mitt på en åker om man som jag kommer med bil, men är mysigt att promenera omkring där särskilt som området är bilfritt. Parkeringar för besökare finns i utkanten av området.

Foton från Jakriborg

Vyn över Jakriborg från Lund

 

jakri 7

 

Bullerskydd Restaurang Innergård 

Fler foton som jag tog finns på Flickr.