Namnet till trots så är Hallands väderö faktiskt skånsk. Kanske därför den oftast bara kallas för Väderön. Ön är klassad som naturreservat och är 3 km² stor. För att komma dit tar man en av Väderötrafikens färjor från Torekov.
Animals by the Lighthouse

På Väderön lägger båten till i Sandhamn efter överfarten som tar ca 20 minuter. Här finns ett kafé där man kan få sig en kopp kaffe, smörgås eller sallad till livs. Glass finns förstås också. Vid dåligt väder kan färjorna ställas in så håll koll på Väderötrafikens Facebooksida så du vet om det blir några ändringar i turlistan. Så här i slutet av säsongen verkar det vara ganska vanligt att den sista turen ställs in. Under högsäsong kör de även sälsafariturer. Och det är kanske det som Väderön är mest känd för, att det här finns ett skyddsområde för sälar. Men enligt uppgift så kan de dyka upp lite var som på ön. Ett par dagar innan jag var där var det en säl på badstranden i Sandhamn.

Boat

Torekovs församling (Svenska kyrkan äger ön) har tagit fram en broschyr med karta som kan köpas vid biljettförsäljningen till Färjan. En bra investering eftersom min kartapp inte visade några detaljer alls på ön. Mobiltäckningen var dock glädjande nog bra överallt där jag var.
Cliffs

Enligt uppgift har Hallands Väderö ca 50 000 dagsbesökare per år. Många är det nog som åker över hit för att bada. Jag begav mig dock dit en vardag efter att mångas semestrar redan var slut och på färjan dit var vi bara tre personer. Efter att noga kontrollerat alla vädertjänster jag hittat för att vara säker på att det inte skulle bli regn just den dagen.
Coast scenery

Det var underbart att kunna ströva omkring och i stort sett vara ensam med naturen. Eller ensam var jag inte direkt, men så särskilt många människor såg jag inte till, men desto fler får, en del kor, tjur, hästar och förstås fåglar. Djuren strövar nämligen fritt på ön, förutom på ett par områden.

Bird showing the way

Just denna dagen verkade de flesta ha samlats runt fyren. Så här fastnade jag länge för att fotografera såväl djur som vyer. Fyren ligger nämligen väldigt vackert och det finns en stenbro som gör att man kan fota den från “havssidan”.

Cows

Jag försökte inte ens ta mig runt hela ön utan ägnade mig mest åt landskaps- och naturfotografering, vilket ju tar sin tid. Naturen på Väderön är varierad med allt från sandstränder till klippor, öppna slätter till skog och kärr. Det finns utmärkta vandringsleder/stigar, men det är inte alla delar som är lättframkomliga. Söndre skog är tät och bitvis nästan urskogslik och väldigt vacker.

Forest

Helt klart en trevlig dagsutflykt. Att slippa alla ljud från biltrafik är väldigt rofyllt. Jag tycker att det hade varit trevligt att fotografera solupp- eller nedgång här, men då får man ta sig dit med egen båt eller hyra en lägenhet i fyrbostäderna på ön. På våren börjar de köra helgturer hit och då lär marken vara täckt med vitsippor i bokskogen (Söndre skog).

Annat att se på Väderön

  • Kyrkogården för strandvaskare, ilandflutna, döda sjömän.
  • Ulagapskärret med urskogskaraktär.
  • Kappelhamn med Väderömuseet och Skogsvaktarkyrkogården.

Goda råd inför ett besök på Väderön

Ta på bekväma vandringskängor/gympaskor med ordentlig sula. Alla stigar är inte så lättframkomliga och på sina ställen är det ganska vått.

I skogen och framförallt vid kärren trivs myggen så myggmedel är bra om du vill utforska dem.

Det är klokt att hålla sig till stigarna. Det kan bli väldigt svårframkomligt på sina ställen annars.
Path

Mer läsning om Väderön

Väderötrafiken – Turlista och biljetter
Besökskarta (PDF)
Alla platser på Hallands Väderö (PDF)
Hallands Väderös webbplats

Fler av mina bilder finns i ett album på Flickr.