Jag har ju sett en hel del fantastiska bilder på tranorna vid Hornborgarsjön, men dit är det en bra bit för min del. Så när jag fick höra talas om att de matar tranorna i naturreservatet Pulken så kändes det som ett måste att åka dit.

Cranes

Det blev en tidig morgon för att vara på plats vid soluppgången. Flygtrafiken var livlig vid den tiden på dygnet. Tranor flög in för att sälla sig till de andra, och en del lyfte och drog vidare. En del dansade omkring. Eller hoppade upp och ner, men det kallas visst för dans. När solen väl hade gått upp hände inte fullt lika mycket även om det hela tiden jag var där var liv och rörelse. Matningen lockar en hel del andra fåglar också så tranorna var inte ensamma på plats. Det var en mäktig upplevelse att se så många, flera tusen,  samlade på ett ställe, och en högljudd upplevelse. De hördes redan i bilen när jag närmade mig området.

Cranes

Så tidigt som i gryningen var jag denna morgonen helt ensam på plats men efterhand så dök det upp en del folk som ville skåda, eller fotografera tranorna. Gissningsvis är där rätt mycket folk under fina dagar av storleken på parkeringen att döma.
Dancing Cranes

Pulken ligger en knapp kilometer väster om Yngsjö. Utemuseet som finns här fungerar också som fågeltorn och är en bra plats att uppleva de inflygande tranorna. En fördel till är att där finns en toalett. Hur nära tornet tranorna befinner sig varierar en del. Jag hade tur och den dagen var de ganska nära så jag klarade mig rätt bra med ett 300 mm objektiv.

Här kan du se hur många tranor som observerats vid Pulken.

Mer information om Pulken.

Mitt album på Flickr som kommer att uppdateras med fler foton snart.