I underjorden finns en mystisk värld, en 10 000m² stor labyrint av gångar och pelarsalar. Den kallas Tykarpsgrottan men är egentligen ingen grotta, utan en gruva. Tykarpsgrottan finns i göingebygden, utanför Hässleholm.

Entren till TykarpsgrottanNere i Tykarpsgrottan har böndernas drängar och pigor brutit kalksten under sekel. Med hammare, kilar och hackor bröts kalkstenen i block och bars upp för hand. Brytningen påbörjades under 1700-talet och upphörde i gruvan 1888.

Salarna befinner sig elva meter under jorden i åtta graders värme och den största salen är stämningsfullt upplyst. Kalken känns mjuk och behaglig att gå på. Ibland arrangeras guidade turer, sagostunder och fladdermössvandringar här. Under sommaren är det guidade visningar var 45:e minut, och för att se grottan måste man följa med på en av dem. Man får inte gå omkring själv. Passande nog hette guiden när jag var där Ronja.

På ett par ställen fick man böja på huvudet en aning men på de flesta ställen kunde man gå upprätt.

tykarpsgrottan2-6

I anslutning till Tykarpsgrottan finns både ett café och en presentbutik.

På vinterhalvåret är gruvan även sovkammare för ett flertal arter fladdermöss. Här söker de sig undan kyla och buller från världen ovanför. Vid mitt besök såg vi tre stycken som sov hängande från taket nära ingången. Inte mindre än 8 olika arter av fladdermöss har setts vid de årliga inventeringarna i Tyskarpsgrottan.

Grottan fungerade som Mattisborgens ölkällare i filmen Ronja Rövardotter. Även  Kullamannen och Snapphanar har spelats in här.

Mer läsning om Tykarpsgrottan

Grottans egen webbplats

tykarpsgrottan2-3 tykarpsgrottan2-4 tykarpsgrottan2-5