Att sitta och fika i en trevlig trädgårdsmiljö tillsammans med vänner är alltid mysigt. Det finns gott om caféer i Skåne men tänkte tipsa om ett par där miljöerna är fantastiska och fikat gott.

Olof Viktors café i Glemminge

Olof Viktors känner de flesta skåningar nog till. Här är köerna långa för det mesta. Vi valde därför att åka dit redan vid öppningsdags för att slippa köande. Gott om plats finns det dock med bord både inomhus i två olika byggnader, på den stenbelagda innergården och i trädgården. Många var det som hade tagit hunden med sig och fikade just ute i trädgården.

Möblerna är alla av äldre modell och udda vilket ger ett väldigt charmigt intryck, och det finns en väldigt mysig gammaldags veranda.

Det är dock inte miljön de är mest kända för utan för brödet och bakverken. Bröden bakas på gammeldags vis i vedeldad stenugn från grunden på surdeg. De har vunnit tävlingen “Skånes godaste tårta” två år och fått  utmärkelsen “Årets konditori i Sverige”. I butiken finns även andra av deras egna produkter att köpa så som knäckebröd, marmelad, småbröd, skorpor och glass.

På webbplatsen finns öppettider och mer information.

Choclate with currant on top Shopping Pastry topped with berries Cake bread

Farmor Ida’s Café i Vellinge

Caféet har en nackdel. Du måste gå igenom Vellingeblomman för att komma dit. Lite otippat så öppnar sig sen en visningsträdgård vid cafeét allra längst in i butikslokalen. Där det finns sittgrupper utplacerade på många ställen där man kan titta på blommorna och småfåglarna som flyger omkring. En liten damm med fisk finns det också. En vacker och stillsam miljö att koppla av i med en kopp kaffe.

De har klassiskt cafésortiment med mackor, bullar och bakelser. Gott och fräscht.

På webbpplatsen finns öppettiderna.

idas-1 idas-2 idas-3 idas-4

Tirups Örtagård i Staffanstorp

Strax utanför Staffanstorp finns Tirups Örtagård. En plantskola, med butik och café. Här specialiserar de sig på kryddor och mat. I anslutning till trädgården där cafégästerna kan avnjuta fikat eller maten finns en stor lekpark där barnen kan rata av sig. Allt de serverar är hembakt och ofta kryddat med säsongens örter.

Det som jag tyckte var speciellt och charmigt var alla de konstverk som man kunde hitta lite här och var.

Öppettiderna finns på webbplatsen.

tirup-4 tirup-2 tirup-1Något gott till kaffet?

Slottsträdgårdens kafé i Malmö

Välkända Tareq Taylor driver kafeét i Slottsträdgården i Malmö. De arbetar så långt det bara går med ekologiska, närproducerade och klimatsmarta råvaror. Trädgårdslanden intill kaféet förser dem med färska råvaror.

Slottsträdgården omfattar tolv tusen kvadratmeter och består av flera mindre trädgårdar med olika stilar och funktioner.

Öppetiderna finns på kafeets webbplats.

På Malmö stads webbplats finns mer information om själva Slottsträdgården och vad som händer där.

slottsparken-2 slottsparken-3 slottsparken-4 slottsparken-1