Att Sintra finns med på Unescos världsarvslista är inte konstigt. Både staden och det 300 meter höga berget den ligger på som också heter Sintra känns som en sagovärld. Här finns det gott om slott och sagolika parker.

Tågresan mellan Rossio­stationen i Lissabon och Sintra tar 40 minuter. Maria och jag gjorde en dagsutflykt dit när vi besökte Lissabon, men har du möjlighet bo en natt eller fler i Sintra, för på en dag hann vi bara med att utforska en bråkdel av vad vi hade velat. Under högsäsong lär här vara väldigt mycket folk, både för sevärdheternas skull och för att luften är svalare här uppe i bergen.

Själva staden är väldigt charmig men det är i de omgivande bergen med alla slott den riktiga wow-faktorn finns.

Sintra scene

Det går olika bussturer mellan slotten på smala bergsvägar. Och för att hinna se lite mer tog vi en tur runt.

Quinta da Regaleira

Det gotiska slottet byggdes i början av 1900-talet och efter olika ägarbyten ägs det numera av Sintra Town Council. Både slottet och trädgården är öppna för allmänheten.
The Castle Quinta da Regaleira

Här finns ett kapell, tunnlar, sjö, brunn och en mängd utsmyckningar i den sagolika trädgården. Här tillbringade vi största delen av dagen. Det fanns nya saker att upptäcka precis överallt.

Looking down at the Initiation Well

Palacio Nacional de Sintra

Detta gotiska slott ligger inne i staden Sintra. Exteriören domineras av två stora skorstenar.
Sintra National Palace

Castelo de Mouros

Ruinen av en morisk borg från 800-talet.

Moorish Castle

Palácio da Pena

Byggt på 1800-talet i en märklig och häftig blandning av olika arkitekturstilar och målad i rosa och gult. I Parque de Pena finns små sjöar och tropiska växter.
On top of the Mountain
The Ducks residence at Park of Pena

Monserrate Palace

Islamisk inspirerad arkitektur från 19-talet. Denna lyckades vi inte ens se vid vårt besök. Övriga kunde man se på långt håll eftersom de ligger högt upp på bergstopparna.

Mina foton från Sintra på Flickr

Guider till Sintras besöksmål