Måkläppen är ett naturreservat av det lite ovanligare slaget. Det är skyddat för att det sedan länge är en betydelsefull uppehålls- och yngelplats för både knubbsäl och gråsäl. För gråsälen är det den enda uppehållsplatsen i hela södra Östersjön och för knubbsäl den största i Östersjön.

Säl

Måkläppen har fast förbindelse med resten av Falsterbohalvön och består av sandavlagringar, som ändrar storlek och form beroende på havets strömmar, sandvandringar över havsbottnen samt av stormarna.

Vägen ut mot sälarna

Man får endast vistas på Måkläppen mellan den 1 november och den 31 januari. Kalla månader, men om man är ordentligt klädd och har tur att det blir någon dag som det inte blåser så mycket så är promenaden ut dit värt besväret om man har turen att få se sälarna. Det är en bra bit att gå. Parkering finns vid Falsterbo golfklubb och sen är det bara att börja gå. Sväng höger vid Falsterbo fyr för att gå runt vattnet och sen kan man följa en tidvis smal landremsa ut till det ställe där sälarna håller till. Intill fyren finns det föresten toaletter för den som känner behov av det.

Svan som jagar sångsvanar

Med havet och vinden som snabbt raderar alla fotspår kan man lätt få för sig att man är helt ensam när man promenerar där även om jag mötte enstaka andra som också var där för att se sälarna.

Vrakrester

Det är även en populär plats som både rastplats och häckningsplats för fåglar. När jag var där var det gott om svanar, sångsvanar, änder och gråkindade gäss där. Har man tur så syns även resterna av de vrak som finns här. Strax innan jag kom ut där hade det funnits 15-20 sälar på plats, men jag såg bara 5-6 stycken och då var de rätt långt ute i havet så jag lyckades inte få några riktigt bra bilder på dem. De kollade dock nyfiket på mig.

Sälar

 

Fler sälar

En flock vitkindade gäss

Källor: Länsstyrelsen Skåne och Vellinge kommun