Har länge funderat på att sätta upp en WordPressblogg för att kunna experimentera lite, men det tog länge innan jag kom till skott. En av anledningarna är att jag skriver så mycket i jobbet så att blogga har i sig känts lite som svårt att hinna och ha lust med.

Men nu är den här bloggen verklighet sedan ett kort tag tillbaka. Jag har fortfarande inte hunnit få någon rutin och ordning på när jag postar eller vad den ska handla om. Ett kraschat bredbandsmodem har gjort att att det blev ett onödigt långt avbrott dessutom. Dela med mig om tips skulle jag tro är den enda röda tråden som finns än så länge.

På den här korta tiden så har jag i alla fall samlat på mig några tips för dig som också är ny på WordPress.

Tips

Det finns en svensk guide till WordPress som är otroligt bra. Jag har inte läst den från början till slut utan använder den som uppslagsbok när det behövs. Den går att läsa online, ladda ner som pdf eller beställa som bok från .se.

Lukaz Lindell har skrivit en bra bloggpost om när han övergick till en egen WordPressinstallation och tipsar där även om vilka plugins han använder.

Även Per Axbom har skrivit en bra bloggpost där han delar med sig av vilka plugins han använde när han byggde nytt. Där finns några som jag definitivt ska lägga till.

Plugins

Det finns en hel uppsjö med plugins som jag inte hunnit fördjupa mig så mycket i ännu, men några bra plugins har jag hittat. Och även en del som jag har tagit bort direkt igen som inte var så bra som det lät. Tipsa gärna om flera som du tror jag skulle kunna ha nytta av!

De jag har installerat är så länge är bland annat de som beskrivs här.

Akismet som skyddar från spam i kommentarsfältet.

Faster Image Insert är ett tillägg som gör det lite snabbare och smidigare att lägga in bilder och andra mediafiler i inlägget.

WordPress SEO av Yost som nog är mer avancerat än vad jag behöver men som även innehåller en ekel funktion som med rött, grönt och gult visar om blogginlägget är bra avseende sökmotoroptimering, och visst vill man ju att inläggen ska gå att hitta vid en sökning. Tips för vad jag bör göra för att förbättra det är också en välkommen funktion.

Jetpack både för att få delningsknapparna på alla inlägg och möjlighet att dela inläggen direkt vid postning.

W3 Total Cache för att få bra prestandaopimering.

Alpine har plugins för att visa upp sina egna bildflöden och jag har testat både den för Pinterest, Instagram och Flickr. De två förstnämnda slutade dock fungera för mig.

Vilka plugins tycker du är ovärderliga? Jag tar tacksamt emot tips.