Måndagen den 16 juni fick jag frågan: Vill du vara @Sweden nästa vecka? 

Före @Sweden

Lite så här gick tankegångarna:

Tacka nej för att jag insåg att tweeta på engelska skulle vara en utmaning (läser mycket på engelska men skriver nästan aldrig) och för mig handlar Twitter mycket om relationer med andra. Hur får man det med över 69 000 följare på så kort tid som en vecka? Jag som ju dessutom inte är svensk från födseln (ålänning d.v.s. finsk från födseln), vad har jag att dela med mig av det som är svenskt?

Tacka ja för att det är en engångschans som inte kommer igen, en utmaning, kan vara roligt, men det mest spännande är nog utmaningen med så väldigt många följare. Se hur det är. Lära känna andra kulturer och människor. Känna på hur det är för de kändisar som följs av mängder med folk. Och att få visa upp det Skåne som jag älskar så mycket.

Läste också lite blogginlägg från några tidigare curators som tyckt att det  var givande och gett en del erfarenheter. Så jag valde att acceptera utmaningen. Om jag räknat rätt blev jag i och med det curator nummer 133. Men kontrollräkna gärna på http://curatorsofsweden.com/archive/.

Bakom kontot står Svenska institutet och Visitsweden, som båda ingår i NSU, Nämnden för Sverigefrämjande.

Veckan som jag blev utvald att twittra för @sweden var precis efter midsommar och jag hade precis gått på semester, och vi skulle anlägga en stor infart till garaget och även anlägga gångar. Så både en bra vecka, och en dålig vecka för mitt vidkommande. Maken var dock i allra högsta grad stöttande, vilket gav mig mindre dåligt samvete när jag ibland smet ifrån grovgörat för att twittra. Men han blev tvungen att åka ut på jobb lite tidigare än vad det var tänkt vilket gjorde veckan väldigt hektisk. Jag hann inte ens med att hålla mig uppdatera om vad som hände på Twitter vilket alla som känner mig vet är väldigt ovanligt.

Jag hade en grov plan om vad jag skulle twittra om, med en hel del turistfokus, eftersom jag misstänkte att det var den största målgruppen (utan att veta säkert) :

 • Åland (född och uppvuxen där)
 • Trelleborg (bor i kommunen och arbetar där)
 • Smygehuk (som ju är Sveriges sydligaste udde och ett ställe som jag besöker ofta)
 • Skåne i stort (som jag kallar hemma och älskar)
 • Kommun (om hur kommuner funkar i stort och hur det är att arbeta i en)
 • Foton/fotografi (tar mycket av min fritid nu)
 • Plan på att skapa en tagg för foton från Sverige. #beautifulsweden
 • Dela lite roliga grejer som kan dyka upp
 • Om det blev någon stor grej i svensk media under veckan
 • En introduktion till Almedalsveckan på slutet

Jag ville dock inte spika för mycket, utan känna av vad följarna på det kontot var intresserade av som jag kunde bidra med. Det hade jag ju ingen koll på och de, följarna, och de var ju väldigt många.

Efter att jag rätt snabbt tackat ja (för att inte ändra mig) fick jag en lista bestående av några få krav, men med många rekommendationer. På måndag morgonen klockan 9 fick jag ett samtal från Volontaire och därefter ett SMS med inloggningsuppgifterna, sen var det bara att börja twittra.

Under veckan

Lite intryck i stort som smått:

 • Först var det väldigt överväldigande med det varma välkomnandet från både följare på mitt vanliga konto @infomastern och från många nya ansikten som följer @Sweden.
 • Lite förvirrande med diskussionssvar från föregående @Sweden, som jag fick backtracka för att förstå vad de handlade om.
 • Med nästan 70 000 följare får man mycket respons, frågor, favoriseringar och retweets på nästan varje tweet. Det gör att det tar en hel del tid.
 • Eftersom mycket retweetas så tyckte jag det var viktigt att alla tweets fungerade separat och inte var helt beroende av sitt sammanhang för att vara begripliga.
 • Faktakoll är också viktigt, om man inte vill ägna mycket tid att försöka korrigera felaktigheter som sprids snabbt och långt.
 • Jag har ett hyfsat stort svenskt Twitterflöde som kunde jag be om hjälp vid behov. Bad bl.a. min lillebror @johan72 om hjälp vid ett tillfälle med en skolrelaterad fråga.
 • @Swedens flöde har till 99 % varit trevliga, intressanta och underhållande. Jag tror jag kommer att ha kontakt med några även efter min vecka.
 • Väldigt många ville veta mer om detaljer om Sverige, medan andra ville ha min personliga synpunkt på vad som händer i Sverige. Eftersom jag jobbar i en politiskt styrd organisation så brukar jag låta bli att utgjuta mig om politiska frågor även i mitt vanliga flöde som @infomastern. Så också nu.
 • Svenskarna är väldigt aktiva. Närmare 50 % (gissning) av all respons kom från svenskar eller boende i Sverige. Särskilt när jag ställde direkta frågor.
 • Många ville gärna berätta om sina besök, eller kommande besök i Sverige. Och om sina erfarenheter av Sverige.
 • Folk känner till Sverige rätt bra, och det är inte alltid helt lätt att besvara alla frågor. De är både specifika och insatta. Jag fick stor nytta av vännerna Google och Wikipedia.
 • Det var många som var intresserade av konceptet och erbjöd sig som frivilliga att vara curator. Att nominera sig själv går dock inte, det måste någon annan göra.
 • En hel del blev glada eller överraskande av svar från kontot. Jag försökte att ge alla svar även om det inte lyckades riktigt alltid. Det gjorde förstås att det blev mindre tid till allmänna tweets från kontot.
 • Råkade ut för ett enda troll som jag helt enkelt ignorerade.
 • Enstaka inlägg var på andra utländska språk, inte engelska, och en hel del på svenska. Jag besvarade dem alla på engelska.
 • Det fanns en del som var ute efter promotion via kontot, så jag var lite försiktig med vad jag spred vidare.
 • Det var många som omnämnde kontot när de twittrade om Sverige. Då svarade jag bara när jag tyckte jag hade något att tillföra.
 • Det fanns det några, som på skoj eller allvar, trodde att jag som curator hade någon makt över Sverige.
 • Några, generellt yngre svenskar, ville ha kontroversiella åsikter från kontot. De utländska följarna verkade inte ha de förväntningarna. Eller uttryckte dem i alla fall inte.
 • Jag etablerade #beautifulsweden och det kan nog vara en del som blev besvikna över att jag inte retweetade alla bilder därifrån eftersom jag gjorde det med en del bilder den första dagen. Med tanke på hur mycket bilder syns i flödet hade det blivit för mycket enligt min bedömning. Jag valde att promota taggen istället, eftersom jag postade en hel del bilder själv.
 • Jag tyckte det var lite knepigt med långa sammanhängande trådar eftersom jag försökte besvara alla frågor vartefter så jag skippade rätt snart idén med hur en svensk kommun fungerar och hur det är att arbeta i en.

Lärdomar

 • Man kan inte vara alla till lags. Alla har olika förväntningar på kontot. En del vill ha mer foton, en del mindre. En del vill ha debatt, en del insikter i natur, beteenden och andra ville lära sig svenska etc.
 • Svårt att veta vad tidigare curators twittrat om ifall man inte följt kontot väldigt noga. Fika och fredagsmys har tydligen nämnts väldigt många gånger.
 • Lite svårt att ringa in målgruppen. Hade gärna haft lite statistik över vem de är i förhand.
 • Det känns som om de svenska följarna och de utländska har väldigt olika förväntningar på kontot.
 • Ett internationellt flöde har nog annorlunda dygnsrytm än mitt huvudsakligen svenska. Hade varit bra med kunskap om det i förhand.
 • Omöjligt att veta i förhand vad som går hem. Men rena frågor gav mycket respons och även foton.
 • Vill man besvara alla frågor också så tar det en del tid med närmare 70 000 följare.
 • Oavsett vad du valt att twittra om så kommer det att komma helt andra frågor också. Så är det även när jag twittrar för jobbets räkning på @TrelleborgSe även om frågorna inte alls är lika många där.
 • Som jag ser det har den som är curator för @Sweden ett ansvar för varumärket Sverige. Följarna har inte börjat följa kontot p.g.a. mig men de kan välja att sluta p.g.a. av vad jag gör och säger där.

Efter @Sweden

 • Det är inte en upplevelse jag hade velat vara utan, det var både intressant och roligt.
 • Jag träffade många väldigt trevliga människor där och det är det som jag kommer att sakna mest nu efteråt.
 • Jag önskar att jag hade haft mer tid att twittra under veckan.
 • Relationer är det som i längden gör ett Twitterflöde givande för min del. Låt det växa långsamt och lär känna människorna så får jag ut det mesta av det. Saknade därför mitt vanliga twitterflöde lite och är nöjd över att vara tillbaka i det.
 • Det kan även tänkas att jag kommer att tycka att jag får för lite respons i mitt vanliga flöde innan jag vant mig vid det igen. 😉
 • Om du blir utsedd till nu curator så har jag bara ett råd till dig: Bry dig inte om vad andra vill att du ska göra. Gör din egen grej! En del av charmen med såna konton är ju faktiskt att innehållet varierar så mycket från vecka till vecka.

Några tweets och responsen

Nedan finns några tweets där det syns vilken respons de inläggen har fått. Hur många som besvarat dem med tweets kan man förstås inte se. Generellt blev det mer favoritmarkeringar och retweets på bilder. Hur det varit för de som skött kontot tidigare kan jag dock inte svara på.

Vänliga ord

Det var hjärtevärmande att få höra alla snälla ord när det var dags att lämna över till nästa curator. Här är länkar till några av dem.

 

 

 

Blogginlägg från några tidigare curators of Sweden

Arkland
http://arkland.wordpress.com/2012/07/10/bonder-och-baroner-denna-vecka-ar-jag-sweden-pa-twitter/

Jonas Medin
http://digitalpr.se/2013/12/29/gastblogg-sweden-christmas-edition/

Peter Svenonius
http://www.petersvenonius.se/att-salja-ett-helt-land-pa-140-tecken-sweden/

Pernilla
https://pytternasmamma.wordpress.com/tag/curators-of-sweden/

Arhammar
http://www.arhammar.se/blog/vardagen/jag-twittrar-som-sweden/

Jocke
http://jardenberg.se/im-me-again-after-an-amazing-week-as-sweden/

Fler länkar

Alla som har varit curators finns presenterade på Curators of Sweden

Mina tweets under veckan com curator of @Sweden

 

@Arh