Det finns en del som lyckas sticka ut på ett eller annat sätt på Instagram. Konton man kan låta sig inspireras av. Det finns många olika sätt att använda sig av Instagram, så låt dig inspireras av dem, men sen gäller det förstås som alltid att hitta sin egen stil.

Jag har inte brytt mig om de internationella varumärkena och kändisar. De får ju automatiskt många följare för att de är kända. För en liten verksamhet kan 1000 följare vara en enorm framgång.

Ishotellet i Jukkasjärvi

Den udda miljön gör att fotona de publicerar är intressanta. Med många internationella följare har de valt att använda engelska. Nackdelen är att de är så säsongsberoende.

bild 1

Min landsbygd

Jordbruksverket på Instagram med kontot @minlandsbygd. Där repostar de dagligen bilder som märkts med hashtagen #minlandsbygd. Syftet är att uppmärksamma variationen av landsbygder i Sverige och ta del av människors egna vardagsbilder. Intressant eftersom de får stor variation i bilderna och kan spegla landsbygden i hela landet. Lite olyckligt dock att det även finns ett konto som heter Jordbruksverket där det inte händer något alls numera. Det hänvisas inte ens vidare till det andra kontot.

bild 1 (1)

Wisslaren – Christoffer Collin

Nog en av de första som kunnat försörja sig på att instagramma. Vackra naturbilder från olika delar av världen även om mycket är från Karlskronatrakten. Han nätverkar smart med andra duktiga fotografer genom att de gör vid och postar varandras bilder och på så sätt gör reklam för varandra och får nya följare.

bild 2  bild 3

Lakritshandel

På Folkungagatan i Stockholm finns en Hållplatsens Tidningar & Tobak, en liten butik som specialiserat sig på Lakrits. Genom att skaffa ett Twitterkonto har antalet följare där ökat kraftigt till över 6000 i dag och e-handeln likaså. Instagramkontot får man kanske mest se som ett komplement för att posta bilderna till Twitter. Som Lars på Lakritshandel säger: vi kan inte webb och fotografering, vi kan lakrits. Som kuriosa kan nämnas att det ibland blir avföljningar om han postar för många bilder eftersom många så klart blir lakritssugna då.

bild 2 (1)

Fredrik Backman

Fredrik, känd krönikör och författare, har inte funnits på Instagram särskilt länge men snabbt fått många följare. Här är det humorn i bildtexten som lockar att följa mer än vad kanske bilderna i sig gör. Han får vara exemplet på hur kända skribenter (och bloggare) snabbt får en stor skara följare även på Instagram.

2014-09-13 15.19.15

Beyond Retro 

Jag hittade detta pressmeddelande där det framgår lite grann om hur de jobbar med att bygga kundrelationer via Instagram.

2014-09-13 15.19.46

Bregottfabriken

Vi känner alla igen de svartvita korna från Bregottreklamen som Arla kör på TV. De har även ett eget instagramkonto. med över 20 000 följare.  På kontot finns även några filmklipp upplagda. Jag tog med detta mest för att visa att det går att vara väldigt nischad på Instagram och för att de på många av postningarna är flitiga med taggning. Dock verkar det vara flera som postar på kontot så en del bilder saknar helt taggar.

2014-09-13 15.20.13

Maersk

Fraktfartyg är kanske inte så där väldigt sexigt för de flesta av oss, men jag tycker de lyckas bra med att variera bildflödet på Instagram trots att det är mest bilder på deras fartyg. Jag tror dock att de har god hjälp av andra som taggar bilderna med #maersk för att fylla flödet här.

2014-09-13 15.20.37

Malmö Stadsteater

Att visa upp hur det ser ut bakom kulisserna gör Malmö Stadsteater bokstavlingen. Bakom kulisserna är annars en ganska tydlig trend just nu som fungerar för många typer av verksamheter.

2014-09-13 15.20.58

Landskrona kommun

En hel del kommuner har stafettkonton som går runt bland olika kommunala medarbetare så de kan visa upp sin vardag. Ofta är detta en del i att profilera sig som arbetsgivare. Landskrona har tagit det ett steg längre och lånar ut sitt konto till olika invånare varje vecka.

2014-09-13 16.16.26

Animalsfunny

Humor och djur torde vara en oslagbar kombination även på Instagram. Dock bör man så klart inte posta andras bilder som man inte har rättigheterna att göra det. Hur det är med den saken på detta kontot vet jag inte.

2014-09-13 15.46.49

Awsomelocations

Fantastiska bilder och platser runt om i världen att låta sig inspireras av. Många av resebolagen har rätt tråkiga konton om man jämför med detta. Här kan man maila in för att få sina bilder postade på kontot.

2014-09-13 16.26.14

Creative time

Underhållande och trots att det handlar om försäljning känns det inte för påträngande.

2014-09-13 16.31.49

Plate Göteborg 

Mat och dryck. Jag vet inte vem som står bakom kontot, men man hade lika gärna kunnat tänka sig ett snarlikt konto för en restaurang.

2014-09-13 17.19.38

Diadonna

Matkreatör, stylist och matbloggare som samlat stora mängder följare med sina vackra matbilder.

2014-09-13 17.42.11

Stilrummet

En butik inriktad på heminredning. Många bilder med något som känns som en hemmiljö, inte bara produkterna.

2014-09-13 17.42.24

Kolaalandskap

När produkten är svår att visa upp så kan man som här även visa upp inspiration för kunderna, i detta fallet landskapsarkitektur.

2014-09-13 17.46.30

Cakes and colors

Ett konto tillägnat färggranna bakverk. Hade inte varit svårt för ett konditori att presentera sina produkter på liknande sätt Instagram.

2014-09-13 18.05.08

Trender på Instagram

Lika tydligt som att det finns vissa trender bland privatpersoner på Instagram; selfies, fötter på strand med mera så finns det vissa trender bland företag. Och har man en verksamhet som kanske inte är den lättaste att illustrera i bilder själv så kan det vara en god idé att ta efter.

  • Låta följarna bidra med bilder.
  • Stafettkonton. Olika människor som instagrammar olika veckor.
  • Bakom kulisserna.
  • Tävlingar där följarna ska tagga sina bilder med ett visst tema och vinnare utses bland dem. T.ex. hela projektet med Enjoy Sweden bygger på det.

Mer om närvaro på Instagram

En del av dess texter är lite gamla nu men jag tror nog det går att hitta lite guldkorn där ändå.

Svenskarna med flest följare på Instagram – Sociala medier

Svensk amatörfotograf får 35.000 likes per bild – Dagens PS

Hans hobby förvandlades till ett jobb – DN

Instagram för företag: Guide för att lyckas

3 tips för hur du lyckas med ditt företag på Instagram

Tips för hur du arbetar med Instagram

11 smarta sätt att få fler följare på Instagram!

Så lyckas varumärken på Instagram

Fem tips för att lyckas med din Instagram-tävling

En studie om risker och möjligheter till följd av varumärkens närvaro på Instagram (Kandidatuppsats, PDF)

Instagram – mer än bara roliga filter?

Listan: Bäst på Instagram

How to Use Instagram to Promote Your Products

33 Brands Using Instagram Effectively

How to get more followers on Instagram

16 Inspirational Instagram Accounts You Should Start Following Now

10 inspiring accounts to follow on Instagram

10 inspiring photographers to follow on Instagram

 

Har du exempel på inspirerande konton så tipsa gärna i kommentarsfältet!