Häckeberga naturvårdsområde ligger utanför Genarp och är ca 4450 ha stort. Häckeberga slott är vackert beläget på en holme i Häckebergasjön.

Häckeberga slott

hackeberga_slott-1

Slottet byggdes 1873-75 i fransk renässansstil efter ritningar av Helgo Zettervall. Byggnadsmaterialet är tegel och cement. Numera drivs slottet som hotell, restaurang och konferensanläggning. 

Jag hittade en bloggpost om slottets historia.

Det står även lite på Häckeberga slotts webbplats.

Häckebergasjön

Sjön är 3,5 meter djup, har en yta på 0,759 kvadratkilometer. Den är inte naturlig utan skapades för att skydda slottet. Övriga holmar och trakten kring sjön är bevuxet med ädellövskog. 

hackeberga_sjo2-1 hackeberga_sjo4-1hackeberga_birds-1hackeberga_skog2-1

Naturen i Häckeberga

Naturvårdsområdet i Häckeberga bildades 1982. Länsstyrelsen i Skåne län förvaltar det i samråd med markägaren. är har vuxit skog, framför allt bok sedan en lång tid tillbaka, men här finns också betesmarker.

Flera delar av naturvårdsområdet har blivit egna naturreservat:

  • Häckeberga
  • Häckeberga-Degebergahus
  • Häckeberga-Husarhagen
  • Häckeberga-Skoggård

Lunds kommuns webbplats beskrivs naturreservaten närmare.

Ett besök här görs med fördel på våren när boken börjar slå ut och det fortfarande är rätt fri sikt över sjön. Väldigt vackert när jag gjorde ett besök där i våras Och jag hann se långt ifrån allt, så det lär nog bli flera besök.

hackeberga_skog1-1hackeberga_skog3-1 hackeberga_skog4-1 hackeberga_skog5-1hackeberga_cykel-1 hackeberga_skog6-1-2 Wood Anemones

Flera av mina bilder därifrån finns på Flickr.