Sen jag skrev Nybörjarguiden till Pokémon GO har jag fått en del frågor av vänner, bekanta och följare på sociala medier. Jag kan ju även se vad de som hittat min blogg har sökt på så jag ska försöka svara även på de frågorna. Dessutom är det väldigt roligt att det inlägget är så välbesök, så ett varmt tack till alla som läst!

Hur får man godis (candy) i Pokémon GO?

Det får du när du när du fångar en Pokémon. Men dessa räcker ju inte till så du kan skaffa flera genom att skicka de Pokémons som du inte behöver till professorn. Det gör du genom att gå in till dina Pokémon och där välja en Pokémon som du vill göra dig av med. Scrolla längst ner till Transfer och tryck på den. Du kommer då att få en Candy/godis av Professorn. Eftersom det behövs mycket godis så gäller det att fånga allt man möter.

IMG_4473 IMG_4471 IMG_4472

Hur får jag nya Pokémon bollar?

Det finns två sätt. Det första är gratis; genom att besöka Pokestop och snurra på dem. Pokestop ger digitala saker som man har nytta av i spelet. Vad du får kan variera lite (beroende på vilken nivå du är på) men du får alltid någon boll.

Du kan även köpa fler i butiken (Shop).

Hur får man tag på ett lyckoägg/lucky egg?

Du får ditt första ägg när du nivå 9. De finns även att köpa i butiken (Shop).

Vad gör man om det står “Bag full”?

Du har då två val. I Saker/Items kan du välja att slänga saker du har mycket av eller inte tycker du behöver. Tryck på papperskorgen så får du upp en fråga om hur många du vill slänga.

Det andra alternativet är dyrare. Du kan köpa en större ryggsäck i affären/Shop så du får plats med flera saker/items.

IMG_4475 IMG_4476

Hur når jag snabbast nästa nivå?

Svaret är rätt enkelt. Gör det som ger mest poäng.

Utveckla (evolve) en Pokémon – 500
Fånga en Pokémon – 100 poäng
Upptäcka en ny Pokémon som du inte redan har – 500
Besök en Pokéspot 50 eller 100
Snyggt fångat – 10, 50, 100
Curveball capture 10
Kläcka ägg, 2 km – 200
Kläcka ägg, 5 km – 500
Kläcka ägg, 10 km – 1000

När du kommit så långt i spelet som till nivå 9 och fått ett lyckoägg/lucky egg kan du vara lite mer strategisk. Att utveckla/evolve är det som ger dig mest poäng så samla på dig en massa du kan utveckla och använd sedan ägget som ger dig dubbla poäng under en halvtimme. När du inte har fler att utveckla/evolve, var aktiv i letandet av Pokémon och besök Pokéspot för fler dubbla poäng.

Hur funkar Nearby?

Svaret är att det gör den inte just nu. Inte som det ska. Just nu verkar alla Pokémons vara tre tassavtryck bort så du har tyvärr inte någon större nytta av den när du försöker leta upp nya Pokémons.

När den är igång igen och man löst serverproblemen så är det för att hitta Pokémons du använder den.  Du kan då se om du närmar dig dem.

Ungefärlig längd:
Inget fotspår: närmare än 40 meter
Ett fotspår: 40-60 meter
Två fotspår: 60-90 meter
Tre fotspår:  minst 90 meter bort

IMG_4413

Anledningen till att en del är gråa här är för att det är de som du ännu inte har. För att hålla bättre koll på just den kan du trycka på den så är det den du ser när du är i kartvyn. Annars är det de som är närmast som syns där.

Vad betyder det att det är nåt grönt som rör sig?

Det är ställen där det brukar dyka upp Pokémons. Det är ingen garanti för att där finns någon just nu men det kan vara värt att vänta en stund och se om någon dyker upp.

Hur märks serverproblemen?

Det jag har märkt är att det ibland inte går att logga in i appen, eller att det tar tid. Nearby är satt ur funktion. Ibland är det problem med funktioner som Transfer och att sätta ett nytt ägg på kläckning. Men värst är nog när spelet fryser när jag precis fångat en Pokémon. Det enda man kan göra då är att vänta en stund och se om den får kontakt med servern och om inte det sker starta om appen.

Bäst är att spela när största delen av USA sover.

Vad gör man vid ett Pokestop?

Ett Pokestop är ett landmärke som är markerat med en blå ikon på kartan. De ligger ofta vid offentliga konstverk och offentliga byggnader. När man kommer tillräckligt nära en sån ändrar den utseende och man kan besöka den genom att klicka på den. Om du inte ser ett foto på platsen i den är du inte tillräckligt nära så gå närmare utan att stänga den tills fotot dyker upp så att du kan snurra på den och få belöning i form av bland annat bollar. 

Du får dessutom 50 XP, erfarenhetspoäng vid besök. Det hjälper dig att nå nästa nivå.

Kan jag själv skapa ett Pokestop?

Nej, det kan du inte. Pokestops är vanligen på samma plats som portalerna i deras tidigare spel Ingress.

Hur får man tag på sällsynta Pokémons?

Pokemon Go alternerar mellan olika Pokémons på ett ställe. På samma ställe som jag häromdagen hittade Zubats fanns det idag flera Eevee.

Du kan försöka locka till dig ovanliga Pokémons med Incense eller Lure Module som lockar till sig Pokémons. Det finns dock ingen garanti att du får det resultat du vill ha. Du kan även dra nytta av att andra använder en Lure Module. Det syns på de rosa bladen runt en Pokéstop.

Bästa sättet är helt enkelt att utforska omgivningarna och besöka nya platser (även nya städer) .

Hur kan man veta var det finns Pokéspots?

Det vet man inte är det enkla svaret. Men spelar du ofta i samma område så lär du dig förstås det. Det bygger på de communitys som finns i Niantics tidigare spel Ingress. Det finns dock teorier att det går att använda Ingress för att hitta Pokémons.

Artikel om detta (engelska)