Lite panik över att sommaren snart är slut fick mig att titta igenom min kamerarulle på Flickr för att hitta inspiration inför hösten. Det slutade med att det blev en årskalender över möjliga fotomotiv. Givetvis finns det mycket mer att fotografera. Detta utgår från mitt eget fotograferande de senaste åren, och jag har ju en förkärlek för naturen. Naturens växlingar varierar förstås efter var man bor och likaså från år till år. Hoppas även du kan hitta lite fotoinspiration från denna årskalender över motiv.

Januari

Med tidiga kvällar och nätter så är detta en bra tid för att bege sig ut och fota belysningar i städer eller trafiken i mörkret. Kanske med stativ och långa slutartider. I början av månaden finns dessutom juldekorationerna kvar som lyser upp.
Light at Sunrise

Snö, frost och is är givet om det förkommer. Här i södra Sverige är det snudd på ovanligt, så man får passa på om tillfälle ges. Vid kusten kan det räcka med några kalla dagar för att det ska bildas fantastisk isformationer.
Flying in the same direction

Februari – mars

Månen och natthimmeln kan, när väderförhållandena är rätt, vara värda att fotografera. Framförallt behöver man inte vara uppe hela natten för att kunna göra det.

Sätter du ut mat till småfåglarna så är det ett givet motiv. Tranornas återkomst i slutet av mars eller början av april är en mäktig syn.
Cranes

Det är även nu det är dags att hålla ögonen öppna efter de första vårtecknen.
Hepatica

Vår – April – Maj

Glowing in the dark
Som regel den tid på året som det finns som allra mest att fota. Alla vackra framsteg som som naturen gör efter vintern; sippor, tulpaner, rapsfält, maskrosor, träden slår ut. Förändringar sker från dag till dag. Då brukar det bli en del landskapsfotografering för min del med alla de gröna fälten och de gula med raps.
Field at Sunset

Även skogen får sin beskärda del av besök och särskilt bokskogen med de skira gröna bladen. Finns ingen skog i närheten så har botaniska trädgårdar och parker ofta både körsbärsträd och magnolior som är som vackrast när de är nyutslagna.
Spring in the Beech forest

Det är även nu som man kan se fågelungar lite här och var, och även nåt så oexotiskt som en andhona är en fin syn när hon följs av ett gäng små dunbollar.
Family in the morning light

I april-maj brukar det vara dags för kosläpp och sedan kan man se kor och hästar ute i hagarna lite här och var, även om just kor inte är jättevanligt i södra Skåne.
_MG_5820

Sommar – juni och juli

Fjärilar och insekter (allt från nyckelpigor, baggar, bin till sländor) och annan makrofotografering i trädgårdar och naturen ger hur många motiv som helst. Alla blommor är också tacksamma motiv, och stockrosor och rosor är personliga favoriter.
Hollyhocks and a street lamp

Det är en bra tid för landskapsfotografering i början av denna perioden medan fälten fortfarande har vackra färger. Har man riktig tur så finns det fält med vallmo eller blåklint i närheten.
Poppies with cornflowers

Kvällarna är tacksamma eftersom det som regel är mycket folk ute och rör på sig och mycket som händer. Under denna årstiden vimlar det av evenemang som man kan ta med sig kameran till, allt från marknader till idrottstävlingar.

Sunset silhouettes

Augusti

Mot slutet av månaden brukar man se halmrullar och halmbalar lite här och där i landskapet. de är alltid ett tacksamt motiv, men numera gäller det att skynda sig att hinna föreviga dem för de tar ofta in dem väldigt snabbt.
Evening on the countryside

Solrosorna blommor och har man tur kan det finnas hela fält med dem vilket är väldigt effektfullt. Näckrosorna är en annan blomma som gör sig väldigt bra på bild.
It´s all about the Sun

September

Än brukar det finnas en del höstblommor kvar så som dahlior att fotografera. De gör sig fint för makrofotografering.
Red Dahlia

Dagg och dimma brukar förekomma en del.
Misty mood

Höst – oktober och november

Exakt när det infaller är alltid svårt att veta, men när träden skiftar färg är skogen ett givet mål för mig. Vid denna tiden brukar det dessutom förekomma en del dimma här vilket alltid är effektfullt och särskilt i skogsmiljö.
On a string

Det är också en tid när det brukar finnas dagg vilket gör sig bra för makrofotografering.
Colorful droplets

Förr eller senare kommer det stormar och det kan vara väldigt effektfullt med dramatiska moln och vid havet, vågorna.
Photographing the Storm

De långa skuggorna kommer tidigt denna årstiden och kan vara väldigt effektfulla.
The Crow and the Shadow

Risken finns förstås att det är tråkigt väder denna tiden på året och när man tröttnat på att fota regnet då kan det vara värt att besöka intressanta utställningar med kameran.
I didn´t break this

December

Äntligen lite ljus i mörkret med alla julbelysningar som dessutom gör sig bra på bild. Julen för ju också med sig en del olika motiv med t.ex. Lucia och julmarknader.
Christmas spirit at Tivoli

Året runt

Solnedgångar och soluppgångar och ljuset vid dem är alltid värt att fånga. På sommarhalvåret är det lättare att hitta människor som är ute och rör sig om man vill ha siluetter med på bilderna, medan vinterhalvåret gör att de inträffar på tider som kanske passar betydligt bättre.
Golden sea

Streetfotografering funkar lika bra året om. Likaså olika former av inomhus- och studiofotografering av allt från mat och blommor till porträtt.
Photographing the food

Fåglar finns det ju alltid, även om det kanske är mer spännande med flyttfåglarna som inte syns hela året. Om man som jag har dåligt med tålamod att lurpassa för att få en bild, så går det bra att fota dem i parkmiljöer.
Eagle
Olika evenemang. Det händer ju en del året runt även om sommaren är mest intensiv när det gäller evenemang. Kolla din kommuns evenemangskalender för att se vad som händer i din närhet.
Colorful people

Stränder och havet är vackert i de flesta väder oavsett årstid. Även olika naturskyddsområden är värda att besöka under de flesta årstiderna.
Early Morning Light

Arkitektur har den stora fördelen att det funkar bra i de flesta väder och byggnaderna brukar stå stilla även om det blåser.
The Colors of Sunset in the City

Andra sätt att hitta inspiration/utmaningar har jag bloggat om tidigare.
För dig som liksom jag håller till i södra Sverige finns de utflyktsmål som jag bloggat på en karta.