12 bilder på 12 timmar och fyra stationer det var grundstommen i Malmö Fotomaraton som ägde rum lördagen den 18 juni. Jag anmälde mig snabbt och tänkte att det kunde vara en rolig upplevelse.

Om man är petig så är Malmö Fotomaraton “bara” en halvmaraton, vilket räckte mer än väl för mig. Stockholm Fotomaraton pågår dock ett helt dygn. Kalmar hade en kortare variant med 8 bilder på 8 timmar. En del fotoklubbar på andra orter ordnar också någon variant av fotomaraton. I Malmö blir det åter Fotomaraton den 17 september men då för deltagare i åldern 14-19 år med 8 teman på 8 timmar.

Vi var drygt 50 deltagare som samlades denna lördag förmiddag på Fotogalleri Seved för att delta i Malmö Fotomaraton. Där registrerades vi, fick vi våra nummerlappar att sätta på oss och det kontrollerades att minneskortet var tomt och kameran inställd på jpg-format.

Klockan 11 fick vi de tre första teman som skulle fotas innan vi skulle få nästa tre på nästa station. Temabilderna skulle fotas i rätt ordning, men knäppte man den första snabbt så fick man ju mer tid över för de följande två. Att ta flera bilder och sedan radera var dock som tur är tillåtet. Särskilt som jag fotade fåglar till ett tema.

Mellan stationerna behövde man också klämma in lite mer värdsliga ting som mat, dryck och toabesök. Dessutom skulle man ju ta sig till en bestämd station där man fick de tre påföljande teman.

Gps:en i mobilen hade jag nytta av eftersom jag inte har full koll på alla delar av Malmö. Att gå var lite stressande eftersom jag var hänvisad till att hitta motiv mer eller mindre efter vägen. Många valde att cykla vilket torde ha underlättat motivletandet en hel del. Några fotade i par och några liksom jag ensamma.

Kan inte påstå att jag är helt nöjd med alla mina bilder. Märker bland annat hur van jag är att kunna fixa sånt som att räta upp horisonten i efterhand i Lightroom. Men en rolig upplevelse var det och trevlig samvaro med de andra fotograferna på stationerna.

Teman

 1. Rytm
 2. Lagom
 3. Mellanrum
 4. Övertramp
 5. Upplyst
 6. Skuggsidan
 7. Gul
 8. Bild i bild
 9. Under ytan
 10. Felplacerad
 11. Förväntansfull
 12. Dominoeffect

I går, den 6 augusti var det så äntligen dags att få se de andra deltagarnas bidrag som ställdes ut på Scandinavian Photo i samband med prisutdelningen där. Väldigt spännande att se hur de andra hade tolkat de olika teman.

Mina bidrag
Thema: Rytm, Theme; RhythmTema: Lagom, Theme: Moderate
Tema: Övertramp, Theme: Violation
Tema: Mellanrum, Theme: IN Between
Tema: Skuggsidan, Theme: Shadow Side
Tema: Upplyst, Theme: Illuminated
Tema: Bild i bild, Theme: Picture in picture
Tema: Gul, Theme: Yellow
Tema: Under Ytan, Theme: Under the Surface
Tema: Felplacerad, Theme: Misplaced
Tema: Förväntansfull, Theme: Expected
Tema: Domino effekt, Theme: Domino Effect

Pristagarna