Jag har länge tänkt göra en fotobok, men det krävdes några gråa regniga höstdagar för att det skulle bli av. Började med lite research på nätet för att se vilka tjänster för fotoböcker som rekommenderades i tester och jämförde sedan priserna. Det slutade med att jag valde Photobox.

Efter att jag hade registrerat mig landade ett erbjudande om 30 % rabatt på min första beställning i min mailbox, så det blev ännu lite billigare än jag hade räknat med. Notera dock att rabatten inte gäller för frakten.

Att skapa boken är väldigt enkelt och kräver ingen installation av programvara. Först väljer man en grundlayout (jag valde en enkel med svart bakgrund vilket passar bra för foton) och sen är det bara att ladda upp bilderna. Det går även att börja jobba med fotoboken innan bilderna är helt uppladdade till Photobox. Man kan placera alla bilderna automatiskt i hela fotoboken med en knapptryckning, vilket jag inte valde att göra. Det jag dock valde att göra var att kryssa i Visa endast oanvända foton, vilket underlättade mitt arbete. Det blev ju en hel del foton till fotoboken så det hade varit rätt lätt hänt att av misstag använda samma bild två gånger annars.bilduppladdningSidlayouter att välja mellan finns det gott om och de är uppdelade efter hur många foton man vill ha på sidorna.

sidlayout

Det går att flytta om både bild och textblocken i de olika layouterna samt att ta bort de man inte vill ha kvar. Efter att ha gjort det på en del sidor fick jag användning för funktionen Kopiera layouten så att jag kunde återanvända den på andra sidor.

Jag valde att göra en fotobok med bara bilder (ett enda textstycke) så jag fick ta bort textfälten som fanns med i de allra flesta sidlayouterna. Att justera bilderna i bildramarna är lätt och du kan även enkelt zooma in.

Överst på sidan kan du hela tiden se information om kostnaderna vartefter du lägger till nya sidor och här kan du också ändra vissa detaljer för din fotobok. Jag valde Lay Flat eftersom man då kan ha bilder över hela uppslaget.

detaljer

Översikten gör det lätt för dig att se hur din fotobok ser ut som helhet, och det är här du lätt lägger till, tar bort sidor eller flyttar plats på dem.

oversiktFör dig som har andra syften med din fotobok så finns det även olika ramar och symboler att välja mellan som du kan använda i din fotobok.

symboler

Omdöme om Photobox tjänst för fotoböcker

Föredömligt enkelt och relativt flexibelt. Hade önskat att det fanns layouter helt utan text så jag slapp ta bort dem. Men det som ändå tog längst tid för mig var att välja ut bilder. Och jag hade lätt kunnat göra fotoboken dubbelt så tjock, men det får kanske bli en till i stället så småningom.

En funktion som är särskilt smart är gubben som visar om bilden är tillräckligt bra kvalité. Den gröna glada gubben blir en sur röd gubbe om kvalitén inte är bra nog.

gubbe

Rabattkoden visade sig dock bara gälla för beställningar upp till 999 kronor men via chatten fick jag föredömligt god service och 30 % rabatt på hela köpet ändå.

Vill du se min fotobok så hittar du den här: http://www.photobox.se/creation/4455832671