Om du liksom jag gillar att fotografera så finns det en del appar man kan ha nytta av, och då menar jag inte alla foto och redigeringsappar som finns utan dem som man kan använda för att kolla upp förhållandena innan man ger sig ut för att fota.

TPE – The Photographer´s Ephemeris

Den bästa hjälpredan för att planera din fototur. Du kan se hur ljuset kommer att falla på olika platser under olika tider på dygnet, var solen och månen kommer att gå upp och ner och när. Det är bara att söka på just den platsen du är intresserad av och det datum som du är intresserad av. En avancerad app som innehåller allt jag kan önska mig och är värd att betala för.

Appen finns både för iPhone/iPad och Android och kostar 8,99 dollar.  Finns även en desktop version för Mac.

IMG_0361  IMG_0362

Solen

Enklaste tänkbara app, som bara gör en sak, berättar när solen kommer att gå upp och ner. För mig som älskar att fota soluppgångar och nergångar är det en flitigt använd app. Finns som både gratisversion och som betalversion för iPhone. Betalar du 9 kronor slipper du reklamen.

IMG_0363

Magic Hour

Gyllene timmen och blå timmen är ju optimala för att få ett fint ljus när man fotograferar. Och det är just det appen Magic Hour håller koll på åt dig. Du kan även ställa in så att du får notifieringar när gyllene timmen börjar eller en viss tid innan.

IMG_0364

Sky View Free

Om det är nattfoto och stjärnhimmeln som intresserar dig är denna appen ett måste. du ser snabbt var månen, solen och de olika stjärnbilderna befinner sig. Bara att hålla upp mobilen så visar appen vad som finns på det hållet.

IMG_0366 IMG_0365

Moon Calendar

Är månen av intresse så finns det givetvis en app för det också. Själv fotar jag den sällan eftersom jag vill ha ett tele som gör att jag kommer närmare först.

IMG_0367

Auroral och Auroral Fcst

Dessa två appar har jag inte haft så stor nytta av än eftersom norrskenet sällan syns så här långt söderut, men bor man i trakter där det syns oftare misstänker jag att de är ovärderliga.

IMG_0368 IMG_0369

 Appar för vädret

Det är ju inte bara vid fint väder som det blir bra bilder, men det är ju alltid bra att ha koll så att man är rätt klädd om inte annat.

Jag använder tre olika. SMHI, DMI och norska yr.no. Är de alla överens så kan man nog utgå från att det stämmer.

Tips?

Tipsa gärna om du har några bra appar som hjälper dig planera ditt foton i kommentarsfältet! Bra appar kan man inte få för många.

Via Twitter har jag redan hunnit få ett par tips.

Exsate Golden Hour fanns dessvärre (för min del) bara för Android, men säkert någon annan som kan ha glädje av tipset. Plan it! finns för både Android och iPhone.

Denna som kallades både fantastisk och oslagbar har jag redan köpt, för 35 kronor tror jag det var. Återstår att utvärdera.

Ytterligare några tips kom från Joakim Berndes som även de ska utvärderas närmare framöver.

Bilden på mig är tagen av Anette Pohjanheimo under en Photowalk vid gamla kalkbrottet i Limhamn dagen efter stormen Egon.