Om du liksom jag gillar kartor så har du kanske också skapat en del kartor med funktionen Mina kartor i Google Maps. Jag har till exempel en karta där jag har lagt in alla utflyktsmålen här på bloggen och när jag ska ut och resa så lägger jag gärna in de ställen som jag vill besöka på en karta. När jag sen har koll på hur de ligger i förhållande till varandra är det lättare att planera dagarna under resan och det blir inte så mycket onödigt transporttid.

Dock har jag länge velat kunna använda de kartorna som jag har skapat även i mobilen och då även offline. Surfpotten kan gå åt fort utomlands om inte annat. Det finns inte någon funktion för det, men efter en del googlande har jag hittat en lösning som fungerar för iPhone och iPad.

KML

Gör så här:

  • Installera appen Map Plus. ( Itunes )
  • Öppna den aktuella kartan i Mina kartor
  • Exportera till KML (Se bilden ovan)
  • Maila över KML-filen till dig själv
  • När du öppnar KML-filen i mobilen får du frågan om den ska importeras till Map Plus och då svarar du Ja.
  • Klart.
  • Om du använder andra ikoner än standardikonerna så laddas de sedan snabbt ner till appen.

Om du har lagt in bilder på platserna så kommer inte de att visas när du är offline, men alla platser och eventuell text och länkar finns där.

Än så länge har jag bara testat att vara offline genom att slå på flygplansläge men allt verkar fungera fint då och jag kan även zooma i kartan.

map

Skapa egna kartor i Google Maps med Mina kartor.