Jag hade länge tänkt besöka Bornholm men av någon anledning har det inte blivit av, men när de lovade sommarväder en septemberdag tyckte jag det var ett bra tillfälle att passa på. Eftersom jag bara åkte över dagen var tre stopp där vad jag kunde hinna med.

Bornholm, inklusive Ärtholmen, är Danmarks östligaste ö och ligger sydost om Skåne. Det sägs att ljuset där är speciellt tack vare det geografiska läget. Bornholm har ett varierade landskap. Här finns skog, branta klippor, sandstränder och bördig jordbruksmark. Bornholm har drygt 40 000 invånare och är 588 km².

Bornholm har färjeförbindelse mellan Ystad och Rönne, den största staden, och det fungerar bra att åka över dagen även om många väljer att bo över för att hinna se och göra mer än vad jag hann med. Dock är alla de tre stoppen jag gjorde väl värda ett besök.

Bornholms fjärilshus i Nexö

Bornholms Sommerfuglepark som fjärilshuset heter så vackert på danska ligger på andra sidan ön från Rönne. Drygt 50 minuter tog det med buss. Jag hade lite tur som hann dit två dagar innan de stängde för säsongen.

Inne i växthuset där fjärilarna lever är det 27 grader och hög luftfuktighet. Där har man byggt upp en tropisk miljö med de växter som fjärilarna trivs med. Mitt i finns en damm med karpar och det flyger också omkring lite fåglar utöver de ca 1 000 fjärilarna, mitt bland besökarna. Här finns det möjlighet att se puppor och att lära sig mer om dessa tropiska fjärilar.

Utanför finns en vacker trädgård med damm (här lär finnas fyra arter fjärilar också) och lekredskap. Här finns också ett café med souvenirbutik och en utställning om silke.

Fjärilshusets webbplats

Large Tree Nymph

The Forest Giant Owl

bornholm20-1

Helligdommens mäktiga klippor

Jag hoppade av bussen vid Bornholms Konstmuseum som ligger cirka 6 km norr om Gudhjem. Sen var det bara en kort promenad till kusten och de mäktiga Helligdomsklipperne, som med lodräta väggar stupar takt ner i havet. Här finns en utsiktsplats och stigar längs med kusten åt båda hållen.

Det går turistbåtar mellan Gudhjem och Helligdommen så att man kan se klipporna från havet. Det är verkligen något jag hade önskat att jag hunnit med.

Klipporna är fredade så man får inte ta med sig sten härifrån eller träna bergsbestigning. När jag var där var dock kiosken utanför museet och toaletterna stängda.

bornholm-3 bornholm-5 bornholm-4

Hammershus – ruin med utsikt

Högst upp på Bornholms nordligaste del ligger ruinerna av medelålersfästningen Hammershus. Hammerhus är en av Nordeuropas största borgruiner. Även om man inte är särskilt intresserad av ruiner så gör utsikten det värt besöket.

Här finns ett besökscentrum, en restaurang och en kiosk.

Läs mer om borgen.

bornholm-8 bornholm-6 bornholm-7

Ett stort plus vid besöket var också de vänliga busschaufförerna och andra bornholmsbor. Dock kunde bussarna ha fått gå lite oftare, vilket de gör under sommaren. Det kan tilläggas att det vissa dagar var halva priset på båtbiljetten.

Vid nästa besök på Bornholm blir det nog ett besök i Svaneke, en otroligt charmig by, som jag passerade igenom med buss, sandstränderna som är berömda och den rovfågeluppvisning som ordnas på sommaren.

Läs mer om Bornholm

Destination Bornholm

Bussarna på Bornholm

Bornholmsfärjan