Som ett tredje och troligen sista blogginlägg om Pokémon GO tar jag upp en del tricks och mindre kända saker om spelet som tagit världen med storm. Den första delen var en nybörjarguide som följdes av vanliga frågor och svar. Detta vänder sig till dig som spelat lite redan.

Minimera risken att spelet behöver starta om

Om du vill kolla en annan app mitt i ditt spelande så stå stilla medan du gör det tills du växlat tillbaka till Pokémon GO så är chansen mycket större att appen inte startas om. Om du rör dig så kommer den nästan garanterat att startas om. Detta stämmer i stort på iPhone i alla fall.

Ju populärare desto bättre

Pokéstops i populära områden ger dig bättre saker (items). Kända landmärken är med andra ord bättre att besöka än t.ex. okända konstverk i utkanten av staden. Stora städer med deras parker, stränder, affärsdistrikt och landmärken är som regel de bästa ställena att spela på.

3 Pokébolltricks

Du måste inte kasta Pokébollen från nedre delen av skärmen utan kan också kasta den från ca halvvägs upp på skärmen. Det kan ge dig bättre kontroll.

Lura dem med bollen. Svep framåt och låtsas kasta utan att släppa din Pokéboll. Det får din Pokémon att blockera bollen och du får ett fönster när du kan kasta innan den är redo att blockera Pokébollen igen.

Curvballs ger dig extra poäng. För att göra en sån, håll Pokébollen, gnugga i en cirkel så Pokébollen roterar och skjut sedan iväg den.

Bra bollkast belönas

När man kastar Pokemonbollen och fångar en Pokémon kan man få extrapoäng för ett bra kast.
Curve boll – 10 poäng (sätt spinn på bollen innan du kastar och landa den i cirkeln)
Nice – 10 poäng (landa i stor cirkel)
Great – 50 poäng (landa i medium cirkel)
Excellent – 100 poäng (landa i liten cirkel)

Du kan döpa din Pokémon

Gå in på Pokémondelen av menyn och använd pennan för att redigera namnet.

Eevee – En Pokémon som kan utvecklas till tre olika

Eevee kan utvecklas till tre olika Pokémons. Det du först måste göra är att ändra namnet innan du utvecklar (Evolve).
Döp en Eevee till Pyro så blir det en Flareon (röd, eld)
Döp en Eevee till Sparky så blir det en Jolteon (gul, elektrisk)
Döp en Eevee till Rainer så blir det en Vaporean (blå, vatten)

Vilka Pokémons finns i äggen?

Som regel kan man säga att ju längre du måste gå för att kläcka ett ägg desto mer ovanlig Pokémon. Dock stämmer det inte helt.

Här finns en förteckning över vilka som kan finnas i 2 km, 5 km och 10 km äggen; https://rankedboost.com/pokemon-go/tier-list/ (scrolla längst ner på sidan)

Att röra på sig lönar sig

Incense lockar fram ungefär 1 Pokémon var 5:te minut om du är stilla och varje minut/200 meter om du rör på dig enligt de uppgifter som jag hittat.

Väder och tid på dygnet påverkar

Även om det kan vara möjligt att hitta vilken Pokémon var som helst så ökar oddsen att hitta dem om du läser på om den du letar efter. Vatten Pokémon dyker upp oftare om det regnar och spök Pokémon som Gastly är vanligast under de mörka timmarna. Elektriska Pokémon dyker upp under stormar.

Gå på Pokémon jakt vid olika tidpunkter för att fånga olika figurer.

Annat som påverkar förekomsten av Pokémon

Det finns många saker som påverkar men här är några av dem;
– Tid på dygnet och vädret som tidigare har nämnts.
– Platsens popularietet bland människor och andra Pokémon.
– Vilken nivå du som tränare är på. Ju högre nivå desto mer sällsynta Pokémon.
– Platsen. Insekter och gräs Pokémon gillar fält/gräsmattor. Sjöar och stränder attraherar vatten Pokémon. Gift och vanliga Pokémon dyker upp i städer. Elekricitet nära varv, pirar och elcentraler. Spöken på sjukhus och kyrkogårdar. Eld Pokémon vid brandstationer.

Öppna appen ofta

Checka in på Pokémon GO var 20-30 minut. På detta sätt kan du få ihop 4-5 Pokémons utan att vara ute och jaga dem. Detta förutsatt att du befinner dig någonstans där det finns Pokémons.

Passa på att kolla Pokéstops på kända landmärken eftersom de oftast innehåller bättre saker.

Pokestop fylls på var 5:e minut

Om du är i desperat behov av bollar kan det vara idé att hänga kvar vid en Pokestop eftersom de fylls på åtminstone var femte minut. Även användbart om det finns ovanliga föremål på en Pokestop.

Evolve och få extra XP

När ett ägg har kläckts är ett bra tillfälle att utveckla (evolve) nya Pokémons.  Du får då 1000 XP för varje.

Spara för att göra en evolve till nivå 3

Om du vill evolve (utveckla) något till nivå 3, avvakta med att evolve till nivå 2. Spara Candy (godis) och gör båda evolutions (utvecklingarna) på en gång. Under tiden du samlar all godis kommer du att nå högre Level (nivå) i spelet och därmed hitta Pokémons med högre CP (Combat power) som du kan utveckla till nivå 2 och 3.

Belöningarna när du når en ny nivå

När du når en ny nivå får du belöningar av olika slag. Vid nivå 6 får du en Incubator (Äggkläckningsmaskin) och på nivå 9 det första Lucky Egg (lyckoegg).

Här finns en förteckning över vad du får för de 21 första nivåerna.

Fokusera på din nivå

Din egen nivå är faktiskt väldigt viktigt i spelet. Ju högre nivåer du är på desto starkare Pokémons dyker upp. Du får även nya mer kraftfulla saker på Pokéstop.

Håll lagom tempo

Man ser många spelare, förlåt Pokémon tränare, som cyklar och även dem som springer. Men gör inte det för fort. Hastigheter över 12 eller möjligen 20 km/h (uppgifterna på nätet varierar här emellan) får du inte tillgodoräkna dig i äggkläckningen. Snabba fordon som t.ex. bil funkar dock inte.

Spelet spårar dina rörelser med GPS så ett löpband lär inte fungera det heller.

Min Pokémon rymde

Du träffade med Pokébollen men din Pokémon lyckades rymma. Ibland stannar de kvar och du kan prova igen. Men ibland försvinner de helt från kartan i ett moln. Det är troligen en Pokémon med hög CP. Ju högre CP, desto svårare att fånga.

Svårare fånga Pokémons med högt CP

I början är det väldigt lätt att fånga de Pokémons du hittar. Men efterhand som deras CP blir högre blir det svårare. Har de CP på över 100 börjar de bryta sig ut ur Pokébollen. Då kan dina Razz Berry komma väl till pass. Mata dem med bären så blir de lättare att fånga.

Du kommer också att få mer säkra bollar med tiden så de inte rymmer lika lätt. Att stänga av AR gör det också lättare att fånga Pokémons eftersom de då centreras på mobilens skärm och gör det lättare att träffa dem.

Spara batteri

Jag kan inte garantera att detta fungerar men har sett tipset på flera olika håll. Aktivera Batterisparfunktionen i menyn Options och lägg/håll sedan mobilen med skärmen nedåt. Skärmen ska då förvandlas till Pokémons logga men vibrerar fortfarande om en Pokémon är nära och du får tillgodoräkna dig stegen.

Spara den starkaste

Innan du börjar byta in alla Pokémons du samlat av en viss sort, kolla så du sparar den med högst CP (Combat Power). Ju högre siffra, desto kraftfullare. Det kommer du att behöva när du börjar slåss på gymmen.

Tjäna ihop guld

Det tjänar du ihop på gymmen när du vinner. Du får 10 mynt och 500 dust var 20:e timme du kan försvara ett gym.

Stäng ner appen för att uppdatera data fortare

För att data ska laddas in snabbare från servrarna kan du starta om appen ibland.

Spara din Stardust

När du fångar Pokémons får du två saker: Candy och Stardust.  Candy är unikt för den Pokémon familjen men Stardust är universellt och kan användas till alla dina Pokémon.

Spara på din Stardust. Så småningom kommer du att fånga Pokémons med högre CP än du gör i början så spara den för dina starkare Pokémons som du tänker använda vid kamper på gym.

Incense kan hjälpa dina vänner

Om du använder Incense för att öka chanserna att hitta Pokémons och gör det i en grupp så kommer även de att ha nytta av den. En trevlig sak att bjuda sina vänner på och en gemensam promenad som kan bli lönande.

Uppdatering! Flera har testat och uppger att det inte fungerar.

Evolving ger full hälsa

Evolving (utveckling) av en Pokémon ger den full hälsa även om den var i dåligt skick innan. Till och med om den var avsvimmad.

Storleken spelar roll

Stora Pokémon tenderar att ha högre HP men lägre CP än små. CP spelar större roll i kamper på gymmet så det kan vara en god idé att spara mindre Pokémons.