Lissabon ligger på sju kullar där floden Tejo har sitt utlopp i Atlanten. Det innebär att det finns vacker utsikt på en mängd ställen. Här kommer några tips på vad du kan göra vid ett besök i den portugisiska huvudstaden. Något som för övrigt varmt kan rekommenderas. Det är en väldigt trevlig stad och portugiserna är aldrig påträngande men väldigt hjälpsamma.

Det är inte konstigt att Lissabon blivit ett populärt resmål och här sägs det att solen skiner 300 dagar om året.

1. Sintra

Gör ett besök i närbelägna bergsbyn Sintra med sin idylliska sagovärld och alla slott. Det blev ett separat blogginlägg om det.
On top of the Mountain

2. Se solnedgången från havet

Flera olika bolag har turer på floden Tejo vis solnedgången. Ett mycket trevligt sätt att tillbringa ett par timmar på vid dagens slut. Biljetter bör du köpa i förväg.
Sunset on the River Targus

3. Skybarernas stad

I och med att Lissabon ligger på sju kullar och det finns många hotell och barer som har fin utsikt så är detta nog skybarernas förlovade paradis. Gott om dem är det i alla fall. Även pooler ligger ofta uppe på taken.
Pool in morning light

Skybarer

4. Ta en hiss

I och med kullarna så är det på sina ställen väldigt mycket uppförsbacke. För att slippa en massa trappor kan man med fördel ta en hiss upp istället. Elevador de Santa Justa även kallad Elevador do Carmo på portugisiska är nog den mest kända. Där är dock köerna ofta långa med turister som vill åka upp och se utsikten från utsiktsplattformen på toppen.
Santa Justa Lift at Night

5. Tram och andra rundturer

Det finns gott om olika rundturer runt i Lissabon med guide. Vill man ha lite större frihet är spårvagnarna ett  bra sätt att se stan på. Den mest kända spårvagnsturen är Tram 28 som tar dig genom Alfama distriktet i Lissabon. Köerna till Tram 28 kan vara långa, men det är ett bra alternativ om du vill ta dig upp till Castelo de Sao Jorge.
Tram 28

6. Castelo de Sao Jorge

Ruinen Castelo de Sao Jorge är högt belägen och tronar upp sig ovanför Lissabon och bjuder på en fantastisk utsikt.
Silhouettes
Framed view

7. Sevärdheter längs flodbanken

Ta en promenad längs flodbanken och se sevärdheterna Belem Tower, sjöfararmonumentet, Maat -Museum of Art, Architecture and Technology,  Vissa delar av sträckan har både serveringar och glasstånd om du vill ha en paus.
Belém Tower

The Monument to the Discoveries
The MAAT

8. Museu da Cerveja

Vid Pracado Comércio finns ett ölmuseum, med restaurang och uteservering. Runt torget är det överhuvudtaget gott om uteserveringar.
Museu da Cerveja

9. Kakel

I Lissabon finns ett kakelmuseum, men det besökte vi aldrig. Det finns gott om kakel i det offentliga rummet i form av kakelklädda hus och skyltar. Väldigt charmigt.
Glazed tiles

10. Torgen

I Lissabon finns gott om torg och många av dem har vackra stenbeläggningar så det är ett nöje att bara strosa runt med kameran och titta.
Passing by

11. Vinho verde

Är man i Portugal ska man förstås dricka portvin sägs det, men det skippade vi helt. Istället blev vi väldigt förtjusta i landet vin, Vinho verde, ett ungt lätt vin från DOC-regionen.
Wine

12. Cervejaria Trinidade

Fin lokal i ett före detta kloster och personalen är klädd som  munkar. Maten var väldigt god och prisvärd. Deras egen sås kan varmt rekommenderas. Det är nog en turistfälla, men vi var ju turister.
Cervejaria Trinidade

13. The Gare do Oriente

Denna tågstation har fantastisk modern arkitektur och är väl värld ett besök och särskilt efter mörkrets inbrott.
Night at the Trainstation

Om jag ska hitta nåt negativt att säga om Lissabon så skulle det nog vara att gps:en inte funkade så bra där alla gånger vilket gjorde det lite knepigt att hitta rätt. Gissningsvis var det alla kullar som ställde till det.

Vårt besök var lite för kort. Jag hade gärna velat göra en dagsutflykt till stränderna längs kusten där. De lär vara bland Europas bästa, men det hann vi inte med. Man måste ju hinna ta det lugnt och bara njuta också.

Fler av mina bilder från Lissabon